MVI productcriteria geactualiseerd
Vanaf 21 mei 2019 zijn geactualiseerde landelijke criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) beschikbaar. Inkopende overheidsorganisaties kunnen op mvicriteria.nl actuele MVI-criteria zoeken en selecteren. Deze webtool geeft MVI-criteria op 3 ambitieniveaus, zodat inkopers en opdrachtgevers zo duurzaam mogelijk kunnen inkopen.
Dat bericht PIANOo, 21 mei. Royal HaskoningDHV en CE Delft zijn betrokken bij de actualisatie van de MVI-criteria . Een groot aantal criteria heeft betrekking op de Grond, Weg en Waterbouw. Een uitgebreide toelichting op het actualisatieproces en een samenvatting van de inhoudelijke wijzigingen vindt u op de website van PIANOo.
Voor wie van goede wil is, is er altijd wel wat bruikbaars. Zo zijn onder meer de eisen voor straatmeubilair niet één op één toe te passen op speeltoestellen. Daartoe zijn lagere percentages gerecyclede kunststoffen opgenomen voor speeltoestellen. Logisch, leek ons. Die eisen bij speeltoestellen moeten natuurlijk vreselijk streng zijn. Je wil natuurlijk niet dat die kinderen gaan sabbelen aan gerecylceerd PVC, zorgvuldig met cadmium in kindervriendelijk rood gekleurd.
Nadat we even verder keken, bleek waar dat verschil uit bestaat. Raar maar waar. Het komt erop neer dat de eisen voor straatmeubilair-niet-speeltoestellen bij een oppervlakte groter dan 25 gram en een oppervlakte van 2 centimeter een plastic keurmerk moeten hebben, terwijl bij wel-speeltoestellen dat dan 50 gram bij 5 centimeter moet zijn. Waarschijnlijk opgesteld door een kind uit de generatie van de jaren ’80 toen iedereen nog op giftige lego kauwde.
Op de speeltoestellen moet een plastic keurkmerk komen te staan. Verder is er een criterium toegevoegd dat gericht is, op een training in het Nieuwe Draaien, het aantoonbaar onderhouden van zware voertuigen / mobiele werktuigen, smeermiddelen en hydraulische vloeistoffen. (Red AN dus als je je machines maar goed onderhoudt ben je ook duurzaam het bos om aan het hakken.)
Ook is een gunningscriterium dat moet sturen op hernieuwbare energieproductie (red AN, dus ook biomassa) en dat je vakbekwame projectleiders inhuurt. Da’s toch frappant. Wie wil er nu een onbekwame projectleider? Duurzaam ben je met dat laatste dan toch al gauw. Al conflicteert het misschien met de social return eis.
Bij het actualisatieproces wordt onder andere gekeken naar deze punten:
- Succesvol toegepaste criteria in de inkooppraktijk;
- Gebruikerservaringen van de criteriadocumenten, waaronder feedback van marktpartijen en brancheorganisaties;
- Ontwikkelingen op het gebied van Europese Green Public Procurement Criteria;
- Ontwikkelingen aangaande wet- en regelgeving en normen;
- Beleidsontwikkelingen of beleidsambities (in Nederland en/of Europa).
Zie verder:
MVI-criteria op mvicriteria.nl
Onderhoud MVI-criteria
1 thought on “MVI productcriteria geactualiseerd”