MVI Criteria Tool gelanceerd – Aanbestedingsnieuws

MVI Criteria Tool gelanceerd

Per 1 november 2018 zijn de landelijke criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) beschikbaar via een webtool mvicriteria.nl. Daarmee kan men relevante inkoopcriteria selecteren. De tool is ontwikkeld door Royal HaskoningDHV, CE Delft en Swis in opdracht van Rijkswaterstaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het Rijk stelt al jaren inkoopcriteria beschikbaar voor het doen van milieuvriendelijke, klimaatvriendelijke en sociaal duurzame inkopen. De MVI-criteriatool bevat inkoopcriteria voor 45 productgroepen en sluit goed aan bij het kabinetsbeleid om de inkoopkracht van overheden te benutten voor de duurzame transitie van Nederland. De criteria worden jaarlijks geactualiseerd en waar mogelijk verder aangescherpt.

Tot voor kort waren de criteria beschikbaar in pdf-documenten per productcategorie, via de website van PIANOo. Om het gebruiksgemak te verbeteren, (red. AN of zodat je de actualiteit niet kan achterhalen) is de MVI-criteriatool ontworpen. Met deze tool kunnen inkopers zoeken op trefwoord, CPV-code of cluster en vervolgens eenvoudig selecteren welke onderdelen van belang zijn voor hun aanbesteding, waarna ze direct de relevante criteria op het gewenste ambitieniveau kunnen aanklikken.

De MVI-criteriatool ondersteunt bij maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Dit betekent dat, naast op de prijs van de producten, diensten of werken ook wordt gestuurd op de effecten op duurzaamheid: milieu, klimaat, circulariteit en sociale aspecten. Duurzaamheid is onderdeel van alle grote projecten die Rijkswaterstaat op de markt zet en van de relevante aanbestedingen van de Rijksoverheid. In de voorbereiding brengen we de duurzaamheidskansen in beeld en dagen we via de criteria de markt uit om met duurzame oplossingen te komen.

De milieucriteriadocumenten van 2017 en eerder blijven vooralsnog beschikbaar op de website van PIANOo, zo meldt PIANOo.

Bron: Rijkswaterstaat, 1 november 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *