EBS verduurzaamt bussen Waterland – Aanbestedingsnieuws

EBS verduurzaamt bussen Waterland

EBS zet pro-actief zonder daartoe te zijn aangezet duurzame elektrische bussen in in de regio Waterland. Het gaat om de lijn 316 tussen Edam en Volendam. Bijzonder is dat de vervanging tijdens de looptijd van de concessie wordt geregeld. EBS is er trots op en noemt het Een wereldprimeur in Waterland: voor het eerst rijdt een lange afstandslijn volledig elektrisch. Op R-netlijn 316 tussen Amsterdam CS en Edam rijden elektrische bussen van het Nederlandse bedrijf VDL.

Bij de stalling in Purmerend worden de bussen geladen met groene stroom.

©EBS 2018

De veel stillere elektromotoren zorgen voor extra comfort tijdens de reis en ook voor andere weggebruikers en omwonenden. Het elektrificeren van deze lijn betekent een besparing van 7,5 Ton CO2 per jaar.

De Vervoerregio reageerde positief op het voorstel om dit nog tijdens de concessie te doen en bood (financiële) ondersteuning om dit mogelijk te maken.

De gemeente Edam-Volendam reageerde enthousiast op het plan en verleende haar medewerking om op het busstation van Edam laadpalen aan te leggen. VDL hielp de plannen fijn te slijpen en nam het hele traject van het realiseren van laadfaciliteiten tot de levering van de bussen als opdracht aan. Tenslotte werd ook nog financiering gevonden bij de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen. Dit alles leidde ertoe dat een jaar later, in de zomer van 2018 de eerste bussen kwamen te rijden in Waterland. Nu is, op 31 oktober, de hele lijn officieel en feestelijk van start gegaan.

Avi Friedman, voorzitter van Egged, het moederbedrijf van EBS, bedankte de partners voor de samenwerking en benadrukte hoe uniek het is om elektrische bussen op een lange afstandslijn in te zetten. Voor de gemeente Edam-Volendam past de komst van deze lijn en de laadmogelijkheden op Edam Busstation goed in de duurzaamheidsdoelstellingen, zo vertelde Wethouder Wim Runderkamp. Bovendien gaf hij aan blij te zijn dat hiermee het openbaar vervoer voor toeristen nog zichtbaarder wordt.

Bron: EBS, 31 oktober 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *