MIX architectuur ontwerpt woontorens Rotterdam – Aanbestedingsnieuws

MIX architectuur ontwerpt woontorens Rotterdam

Mix architectuur heeft een tender gewonnen voor de Bramantecarré en de Berninitore. De ontwikkeling van het Bramantecarré en de Berninitoren is onderdeel van de gebiedsontwikkeling van de wijk Prinsenland in Rotterdam. Voor de uitvoering van de twee duurzame woontorens koos de gemeente deze maand voor een ontwerp van MIX architectuur in Ede in opdracht van Nederlandse Bouw Unie (NBU).

Directie Stadsontwikkeling van gemeente Rotterdam het ontwerp van MIX architectuur als beste. De inschrijving werd op alle punten positief beoordeeld. Het plan voorziet in 24 huurappartementen in het Bramantecarré en 72 koopappartementen plus 102 parkeerplaatsen in de Berninitoren.

Het ontwerp won op duurzaamheid vanwege de installatie van fotovoltaïsche (PV-) zonnepanelen  MIX architectuur maakte het winnende ontwerp in opdracht van Nederlandse Bouw UnieVerhoeven De Ruijter is verantwoordelijk voor de landschappelijke visie. Verder waren constructeur Goudstikker De Vries en duurzaamheidsadviseur Merosch betrokken bij de inzending. Naar verwachting start de bouw van de twee woontorens in de tweede helft van 2021.

fragment ©MIX Architecture 2020 viz complete ontwerp:
https://www.mix-architectuur.nl/werk/rotterdam-bernini-en-bramantetoren/

De architecten vinden het zelf fantastisch :”Met zijn afgeronde vorm, transparante uitstraling en open plint is het een eigentijds icoon aan de plas.”en “In de gevel geïntegreerde bloembakken en nestkasten maken het gebouw natuurinclusief.”

Aanbestedingsnieuws vindt dat er wel weer erg veel “duurzaam” hout is gebruikt. En dat hierdoor het effect van de duurzame zonnepanelen ook wel verloren gaat. Dat was al wel te verwachten. Mix achitecten manifesteert zich ook op pagina 1 al met een omgekapt bos. Dat is wel terug te zien in het ontwerp.

Langs het terrein en op de begane grond is gekozen voor het sauna-effect door over de gehele oppervlakte rond het gebouw te bedekken met lange houten balken, met kleine bomen die in de bijpassende sauna-plantenbak nooit veel groter kunnen groeien bij een gebrek aan water.

Die saunacultuur komt ook terug in de dakserres die op elke verdieping zijn aangebracht, evenals aan de zijwanden. Heel inclusief alle natuur die we ooit hadden. Hartstikke mooi inderdaad. Toen het nog in het bos stond.

Zie ook:

https://www.mix-architectuur.nl/nieuws/mix-architectuur-wint-tender-voor-duurzame-woontorens-rotterdam/

MIX architectuur ontwerpt woontorens Rotterdam

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *