Maastricht werkt met lijmbanden tegen kastanjemineermot – Aanbestedingsnieuws

Maastricht werkt met lijmbanden tegen kastanjemineermot

©Maastricht 2022

Maastricht hangt lijmbanden om kastanjes tegen de paardenkastanjemineermot. De rupsen zijn een halve centimeter groot en leven van het bladmoes dat in de bladeren van de paardenkastanje zit. Zonder bestrijding van de mot verzwakt een boom uiteindelijk. En dan krijgen ook andere ziektes vrij spel, zoals de kastanjebloedingsziekte.

Al etend graven de motten gangen in het blad van de paardenkastanje, waardoor het blad bruin verkleurt. Een zwaar aangetaste paardenkastanje wordt kaal en maakt geen nieuwe knoppen aan. Bovendien gaat er ook geen reservevoedsel meer naar de boomwortels toe.

Maastricht wil alleen natuurlijke middelen inzetten, dat is beter voor het milieu. Daarvoor gebruiken we verschillende methodes. Maastricht begint daarom met de inzet van lijmbanden. Het vrouwtje kan van de rups kan niet vliegen. Zodra een rups verpopt en als vrouwtje tevoorschijn komt, klimt ze via de stam naar boven toe. Daar blijft ze in de lijmband vastzitten en gaat ze snel dood.

Op die manier krijgen maar weinig vrouwtjes de kans om eitjes te leggen. De lijmband is vooral handig voor de 1e generatie motten. Maar in 1 zomer komen wel 2 of soms zelfs 3 generaties rupsen uit de eitjes. Voor die nieuwe generaties werkt de lijmband onvoldoende en is een ander middel nodig.

De boom wordt ook bespoten maar dat zou met een voedingcocktail voor de boom zijn. Zo beweert de gemeente dat knoflook de paardenkastanjemineermot op afstand houdt.

Het is in elk geval zo dat bestrating vaak in de weg staat aan goede ontwikkeling van stadsbomen, bestrating die te weinig water doorlaat en de bodem wordt zelden voorzien van nieuwe voedingsstoffen, een incidentele bananeschil onder de struiken daargelaten, komt er van zichzelf geen compost bij stadsbomen in de buurt als de gemeente het niet geeft.

De redactie van Aanbestedingsnieuws vraagt zich dan ook in algemene zin af of dat niet de belangrijkste oorzaak is achter meer plagen.

 

Een gezonde boom is minder vatbaar voor ongedierte. Daarom bespuiten we monumentale kastanjebomen met een cocktail waar voeding in zit. Die versterkt niet alleen het afweersysteem van de boom, maar bevat ook stoffen die de mineermot niet lust. Zoals knoflook. Dat trekt de bladeren in waardoor de mot minder te eten vindt. En minder eten betekent ook minder nieuwe motten. Zo beperken we de hoeveelheid motten op een manier waar de boom gezonder van wordt.

Bron: Maastricht, 25 april 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *