Maastricht sukkelt met accountantsgoedkeuring Aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Maastricht sukkelt met accountantsgoedkeuring Aanbesteding

Foto: Gemeente Maastricht

RTV Maastricht bericht dat de Gemeente Maastricht moeite heeft met Europese Aanbestedingen. Aanleiding blijkt de jaarlijks verplichte goedkeuring te zijn van de accountant. De accountant moet controleren of de betalingen met de verstrekte aanbesteding matchen. Alle overheden moeten sinds 2005 een goedkeurende verklaring over de aanbestedingen hebben, bij de jaarrekening. De accountant stelt daarin onder andere vast of de voorgeschreven aanbestedingsprocedures zijn gevolgd.

Het is bekend dat veel aanbestedende diensten moeite hebben dat op orde te krijgen door slepende verplichtingen uit het verleden maar ook door de veelheid van contracten in het sociaal domein. Minister Ollongren liet vorig jaar nog weten dat 25 gemeenten geen goedkeurende verklaring kregen ter zake van de aanbestedingen.

Over de jaren tot 2017  zijn er wellicht vier miljoen euro aan financiële onrechtmatigheden geconstateerd door Deloitte. Die onrechtmatigheden zouden zitten in het gunnen van opdrachten aan één partij, opdrachten die door de omvang ervan, boven de aanbestedingsgrens  uitkomen. Rechtstreeks gunnen is boven een bedrag van 15.000 a 30.000 euro (het oranjegroene balkje)  niet toegestaan.

Om de situatie te verbeteren heeft Maastricht een aanbestedingsadvocaat aangenomen.

Lees verder bij de bron: RTV Maastricht

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *