Maastricht bouwt busstation met busmaatschappijen – Aanbestedingsnieuws

Maastricht bouwt busstation met busmaatschappijen

Gemeente Maastricht realiseert als eerste gemeente in samenwerking met busmaatschappijen een internationaal busstation bij het centraal station. De busmaatschappijen bekostigen zelf de exploitatie en dat is uniek in Nederland. Hierdoor kunnen ook andere bussen dan de concessievervoerders gebruik maken van het busstation. Zij kunnen daarvoor dan een eenmalig bedrag betalen via kentekenherkenning.

Wethouder Krabbendam en gedeputeerde Brugman (Openbaar Vervoer) openden vanochtend samen met omwonenden en de busmaatschappijen officieel het busstation aan de Meerssenerweg in Maastricht. Sinds 6 januari dit jaar is het busstation in gebruik.

©Reiswijzer Gebiedsontwikkeling 2019

Firma Strabag heeft de werkzaamheden voor het busstation uitgevoerd in opdracht van provincie en gemeente. Ook zijn het Park&Ride terrein en het Kiss&Ride terrein aan de Meerssenerweg opnieuw ingericht. Op die manier is ook de gehele omgeving naar het busstation toe goed ontsloten.

Het internationale busstation draagt bij aan de ambitie van de samenwerkende partijen ProRail, NS, Arriva, Zuid-Limburg Bereikbaar, Provincie Limburg en gemeente Maastricht om Maastricht als internationaal en regionaal knooppunt te verbeteren. Er wordt samengewerkt aan een aantrekkelijk overstappunt en de ontwikkeling van een mooi stationsgebied. In 2020 realiseren de partijen onder andere de renovatie van het monumentale stationsgebouw, een grand café, een scooterstalling en de aanzet naar een mooi Stationsplein.

Aanbestedingsnieuws vond geen Tender op Maastricht of busstation. Klaarblijkelijk is dat niet nodig bij een busstation gebiedsontwikkeling. Ook in Leiden vonden we sporen van zo’n participatieproces met gebiedsontwikkeling voor busstations. Dat doet ons denken aan de reiswijzer gebiedsontwikkeling. Dat is nu ook echt een reiswijzer.

Misschien kan dat ook wel met de koffiemachine. Samen op reis, door een stap voor stap gebiedsontwikkelingsproces voor de koffiekantine, waarbij het personeel mee participeert in het design proces van een nieuwe koffiehoek, met nieuwe beplanting en bestrating vloerbedekking.

Bron: Limburg, 13 januari 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *