Limburg krijgt duurzaamheidssubsidie via Europese Investeringsbank – Aanbestedingsnieuws

Limburg krijgt duurzaamheidssubsidie via Europese Investeringsbank

Vorige week tijdens de week van de Circulaire Economie maakte de provincie Limburg bekend dat het samen met de Europese Investeringsbank (EIB) en beiden €75 miljoen steekt in de ‘Stimuleringsregeling Duurzaam Thuis’. Deze regeling is bedoeld voor particulieren: zij kunnen er geld lenen om hun woning te verduurzamen. Het is voor het eerst dat de EIB investeert in een fonds dat rechtstreeks geld leent aan particulieren.

In totaal is er met deze kapitaalinjectie zo’n € 234 miljoen beschikbaar voor ‘Duurzaam Thuis’. Limbur heeft een wat ouder woningbestand dan de rest van Nederland. Dat biedt kansen én de noodzaak om nu versneld investeringen te plegen. Het geld dat Limburgers kunnen lenen, wordt vooral gebruikt voor het aanbrengen van zonnepanelen, maar ook voor isolatie, aanschaf van een warmtepomp (!) of HR-beglazing. De regeling is er ook voor toekomstbestendige woningaanpassingen, zoals een traplift of drempelverlaging. De leningen worden beheerd en verstrekt door de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

De overeenkomst tussen de Provincie Limburg en de Europese Investeringsbank werd vandaag, op donderdag 17 januari 2019, in Maastricht ceremonieel ondertekend door de Vice-President van de EIB, Andrew McDowell en door gedeputeerden Eric Geurts (Energie en Duurzaamheid) en Ger Koopmans (Financiën). Koopmans: “Europees en Limburgs geld wordt hiermee bereikbaar voor Limburgse huishoudens.

De regeling  is een succes. Gedeputeerde Eric Geurts is verantwoordelijk voor de portefeuille Energie en Duurzaamheid: “Ik ben blij dat we het in Limburg aangedurfd hebben om dit financieringsinstrument aan te bieden. En dat er behoefte aan is, blijkt wel uit de cijfers. Inmiddels hebben we al ruim 10.000 leningen verstrekt, ter waarde van in totaal zo’n 85 miljoen euro. Daarmee hebben we niet alleen meer dan 20.000 ton CO2 bespaard, maar ook een flinke impuls op de arbeidsmarkt gerealiseerd. Ik schat in dat er zo’n 360 FTE aan arbeidsplaatsen bijgekomen is. Al deze successen zijn te danken aan de Limburgers die naar de toekomst durven kijken.”

Behalve de nieuwe financiële impuls in ‘Duurzaam Thuis’ ontvangt de provincie Limburg een Europese Investeringssubsidie ELENA (European Local Energy Assistance) van EUR 3,4 miljoen. Het ELENA-instrument subsidieert 90% van de proceskosten, zowel op programma- als op projectniveau en draagt substantieel bij aan verdere versnelling van uitzettingen binnen de regeling Duurzaam Thuis. De middelen zullen voor de uitvoeringskosten en voor marketing en communicatie worden ingezet.

Bron: Limburg, 17 januari 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *