Duurzame fietsbruggen met betonprint in Noord-Holland – Aanbestedingsnieuws

Duurzame fietsbruggen met betonprint in Noord-Holland

Langs de N243 in Noord-Holland worden duurzame fietsbruggen neergelegd die zijn gemaakt met een betonprinter. Omdat het beton niet gegoten maar geprint wordt, is minder materiaal nodig en kan op kosten en afval worden bespaard. Het is niet de eerste fietsbrug van geprint beton. Dat is een in 2017 aangelegde fietsbrug van 8 meter de Noord-Om in Gemert.

©Bam 2018

Betonprint is sterk in ontwikkeling. Eerder werd bekend dat Bruil in kleur beton kan printen, zelfs met kleurverloop. Heijmans en CyBe Construction werken eveneens samen aan het printen van bekisting. In Noord-Holland komen vooralsnog 4 nieuwe fietsbruggen:  1 in de gemeente Alkmaar en 3 in de gemeente Beemster. Bij een fietsbrug is sprake van relatief eenvoudige tekeningen en berekeningen, waardoor deze bouwwerken zich goed lenen voor deze nieuwe methode.

De basis van een reguliere betonconstructie is een mal, ook wel bekisting genoemd, waarin het beton gegoten wordt. Voor 3D-betonprinten is geen mal nodig. Hierdoor zijn alle soorten vormen, afmetingen en ontwerpen mogelijk. De hoeveelheid benodigd beton wordt exact berekend en alleen aangebracht waar het noodzakelijk is. Daardoor is minder beton nodig, wat weer zorgt voor een geringere CO2-uitstoot.
Reguliere betonconstructies moeten elke keer opnieuw worden ontworpen. Met de komst van 3D-betonprinten is het mogelijk om bruggen te standaardiseren. Het ontwerp wordt digitaal opgeslagen en kan hergebruikt worden.

Zie ook: Duurzame fietsbruggen langs N243 komen uit de betonprinter

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *