Ledverlichting Prins Clausplein – Aanbestedingsnieuws

Ledverlichting Prins Clausplein

Rijkswaterstaat brengt in maart en april 2020 ledlicht aan op het Prins Clausplein. 278 oude lichtmasten worden vervangen door lichtmasten met ledlicht. Om verkeershinder te beperken sluit Rijkswaterstaat het Prins Clausplein (snelweg A4) alleen ’s nachts af.

Rijkswaterstaat voorziet het traject Prins Clausplein (snelweg A4) tot Nootdorp (snelweg A12) van lichtmasten met ledlicht. De oude masten zijn aan het einde van hun levensduur. De nieuwe masten zijn efficiënt in elektriciteitsverbruik en geven een helder zicht op de rijbaan. Ledlicht is zo’n 30% zuiniger dan de huidige verlichting en bovendien schakelbaar en dimbaar.

Rijkswaterstaat voert de werkzaamheden tijdens 20 verschillende nachten in maart en april 2020 uit. De eerste nachtelijke afsluiting is op 4 maart. De laatste nachtelijke afsluiting is op 29 april. Het verkeer wordt tijdens de nachtelijke afsluitingen omgeleid op het Prins Clausplein zelf. Dit heeft nauwelijks extra reistijd tot gevolg. Rijkswaterstaat informeert de weggebruiker via informatieborden en routepanelen. In juni 2020 vinden afrondende werkzaamheden plaats waarvan het verkeer geen hinder ondervinden

Naast energiebesparing heeft ledverlichting ook voordelen voor de weggebruiker. Rijkswaterstaat kan zo op vastgestelde tijdstippen een dimregime in te stellen. Met deze nieuwe verlichting kan het licht ook preciezer gericht worden op de weg. Zo ontstaat een doorgaande lijn van licht waardoor het flikkereffect op het dashboard verdwijnt. De kleurwaarneming is beter bij witte ledlichten dan bij de conventionele gele lagedruknatriumlampen. Tot slot heeft de ledverlichting een langere levensduur dan de conventionele natriumlampen waardoor de weg minder afgezet hoeft te worden voor het vervangen van de lampen. Zo gaan duurzame oplossingen en veiligheid hand in hand.

  • Weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het werk moet worden uitgesteld. In dat geval zal de planning ook opschuiven.
  • Tijdens het werk kunnen hulpdiensten, indien nodig, met aangepaste snelheid het werkvak passeren.

Bron: Rijkswaterstaat, 5 maart 2020

©Harry van Reeken / Beeldbank Rijkswaterstaat 2015

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/2020/03/vernieuwing-lichtmasten-prins-clausplein-a4.aspx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *