Kamervragen verschenen over Chinese camera’s na FTM publicatie – Aanbestedingsnieuws

Kamervragen verschenen over Chinese camera’s na FTM publicatie

Opnieuw zijn kamervragen verschenen na een FTM-publicatie over de Chinese camera’s van de NS. Het gaat daarbij om een reguliere inkoop van technologie,  waarbij is geleverd conform de op dat moment geldende standaard gebruikelijk bij aanbestedingen. De NS laat ze hangen, was de strekking van het artikel van FTM. De kamervragen zijn gesteld door VVD-leden Rajkowski en Minhas. De VVD lijkt daarbij te sturen op het antwoord dat het onwenselijk is om vitale infrastructuur vol te hangen met Chinese camera’s.

Omdat het vaak na verloop van tijd moeilijk is de vragen terug te vinden, vindt Aanbestedingsnieuws het nodig de kamervragen hier te publiceren. Het gaat om vragen met kamernummer: 2022Z16709.

 

  1. Bent u bekend met het bericht ‘ProRail dumpt Chinese bewakingscamera’s, de NS laat ze hangen’? 1)
  2. Klopt het bericht dat de NS duizenden nieuwe Chinese camera’s heeft besteld? Zo ja, hoe beoordeelt u dit?
  3. Op welke plekken heeft de NS momenteel Chinese camera’s hangen en op welke plekken komen de Chinese camera’s nog te hangen? Hoeveel Chinese camera’s hangen er op dit moment binnen treinen en op en rondom stations?
  4. Welke eisen gaat u opnemen in de nieuwe Hoofdrailnetconcessie ten aanzien van het gebruik van Chinese camera’s op stations en in treinen?
  5. Bent u ervan op de hoogte dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vervoer van personen en goederen over (hoofd)spoorweginfrastructuur aanmerkt als vitale infrastructuur? Zo ja, hoe weegt u de aanschaf van producten en diensten van landen met een offensieve cyberstrategie gericht tegen Nederland in de vitale infrastructuur?
  6. Deelt u de mening dat het zeer onwenselijk is dat de NS camera’s inzet en aankoopt die worden gemaakt door Chinese techbedrijven die deels in handen zijn van de Chinese staat? Zo ja, in hoeverre zit het kabinet strak op de aanbestedingen uit landen met een offensief cyberprogramma (onder andere China) bij organisaties waar de overheid aandelen in heeft? Zo nee, waarom niet?
  7. Geeft de Rijksoverheid adviezen aan derde belanghebbenden die deel uitmaken van de door de NCTV gekwalificeerde vitale infrastructuur over de aanschaf van camera’s? Zo ja, hoe zou de aanschaf van de Chinese camera’s door de NS passen in het advies van de Rijksoverheid? Zo nee, waarom niet?
  8. Klopt het bericht dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nog geen negatief advies heeft gegeven over de merken Dahua en Hikvision? Zo ja, waarom is er tot op heden nog geen negatief advies gegeven? Zo nee, wat is hiervoor nodig?
  9. Bent u het ermee eens dat het onacceptabel is dat miljoenen Nederlanders worden gefilmd door omstreden Chinese camera’s waarvan niet duidelijk is wat er met deze beelden wordt gedaan? Zo ja, welke stappen bent u bereid te zetten om ervoor te zorgen dat deze Chinese camera’s er niet komen?
  10. Wanneer kan de Kamer de uitvoering van de aangenomen motie Rajkowski en Van Weerdenburg (Kamerstuk 26643, nr. 830) en de uitvoering van de overgenomen motie Rajkowski c.s. (Kamerstuk 26643, nr. 874) verwachten?

Het oorspronkelijke FTM bericht kunt u hier teruglezen.

https://www.ftm.nl/artikelen/ns-prorail-en-chinese-cameras

Bron: PIxabay https://pixabay.com/nl/users/Felix_Broennimann-199315/

NDR:

Aanbestedingsnieuws vraagt zich af hoe het anders had gemoeten en of die camera’s nu anders maar moeten worden weggegooid (oncirculair!) of gedumpt via Dienst Regelingen. Dumpen is dan in dit geval wel een goed idee. Het lijkt ons wel veilig, zo’n Chinese camera voor de voordeur, als onze VVD-kamerleden daar zo angstig voor zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *