Integraal ontwerpteam Magazijn de Zon – Aanbestedingsnieuws

Integraal ontwerpteam Magazijn de Zon

Foto: © Gemeente Utrecht

Het complex Magazijn de Zon bestond oorspronkelijk uit meerdere middeleeuwse huizen in de bocht van de Oudegracht; een omgeving die van oudsher door handel gedreven was. Vanaf 1850 ontstaat hier een grote manufacturenwinkel, later opgekocht door Vroom en Dreesmann. Zij breiden het pand onder de naam Magazijn de Zon in meerdere fasen verder uit tot het indrukwekkende complex zoals we het nu kennen, met de karakteristieke natuurstenen gevel waarin zo duidelijk twee architectuurstromen te herkennen zijn. De geschiedenis van groei en uitbreiding is ook herkenbaar in de draagconstructie; deze bestaat deels uit beton, staal, hout of een combinatie hiervan.  Magazijn de Zon bestaat uit een kelder met hierboven een begane grond en vier verdiepingen. Het totale BVO bedraagt ca. 8500 m2. Het over een gedeelte van het pand aanwezige dakterras maakt integraal deel uit van de doorontwikkeling het pand. Voor meer informatie zie ook:  http://www.utrecht.nl/magazijndezon.
Sinds 1972 is het pand in eigendom van de gemeente Utrecht. Nadat de boekhandel Broese en de Openbare Bibliotheek in 2019 het pand hadden verlaten, heeft de gemeente Utrecht een pandvisie opgesteld en op basis daarvan besloten het complex in eigendom te houden en te ontwikkelen. Juist in deze tijd ziet de gemeente een investering in het complex als een kans om verschil te maken in de stad. De ambitie is dat het pand ruimte gaat bieden aan zowel initiatieven op maatschappelijk gebied als aan commerciële activiteiten. Het complex kan een impuls geven aan de aantrekkingskracht van het winkelgebied door de invulling met aansprekende functies op de begane grond. Om deze aantrekkingskracht te bereiken is een grootschalige restauratie, verduurzaming en kwalitatieve verbetering van het pand noodzakelijk.

In 2021 heeft de gemeente de definitiefase uitgewerkt, waarbij de kansen en risico’s van het project zijn onderzocht in samenwerking met diverse partijen. Met dit onderzoek zijn de kaders bepaald en is er op hoofdlijnen richting gegeven aan de toekomstige werkzaamheden en het gebruik. De kaders en hoofdlijnen moeten nu in een ontwerp worden omgezet, waarvoor een ontwerpteam wordt geworven, in ieder geval bestaande uit een (restauratie-)architect, installatieadviseur, constructeur. Het denken in termen van duurzaamheid, circulariteit en inclusief bouwen is voor ontwerpteam een must. Met deze opdracht wordt een kwalitatieve verbetering, van Magazijn de Zon, zowel technisch als functioneel, in gang gezet. Dit zal leiden tot een aantrekkelijk pand in het centrum van de stad dat qua gebruik multifunctioneel inzetbaar is.

Onder het pand zijn negen middeleeuwse werf- en straatkelders aanwezig. De voorbereiding van de restauratie van deze werf- en straatkelders maakt optioneel deel uit van de opdracht. De kelder direct onder het pand maakt wel deel uit van de opdracht.

Voor deze opdracht volgt de gemeente de Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure volgens de Aanbestedingswet 2012. De niet-openbare aanbestedingsprocedure bestaat uit een aanmeldingsfase en een inschrijvingsfase. De gemeente wil de opdracht gunnen aan één inschrijver. De gemeente gunt de opdracht aan de inschrijver met de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de beste prijskwaliteitverhouding. 

Bron: Tenderned woensdag 23 februari 2022 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/253165

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *