Insectenhotels en nestkastjes op station Driebergen, Castricum en Rotterdam Alexander – Aanbestedingsnieuws

Insectenhotels en nestkastjes op station Driebergen, Castricum en Rotterdam Alexander

Het is maar dat we het weten. Nu de lente is begonnen, zijn stations Driebergen-Zeist, Rotterdam Alexander en Castricum verrijkt met circulaire insectenhotels en vogelnestkasten. Ook zijn wilde bloemen ingezaaid. De stations zijn hiermee een aantrekkelijke plek voor insecten. Zij dienen op hun beurt weer als voedsel voor vogels. Op deze manier willen NS, ProRail en Vogelbescherming Nederland de biodiversiteit op en rondom het station vergroten.

Reizen met de trein is het duurzame vervoersmiddel dat voor iedereen beschikbaar is. Naast het reizen met de trein maken en NS en ProRail ook de stations en de omgeving daarvan steeds duurzamer. Dit gaat van het stimuleren van duurzame energie en circulair materiaal tot het vergroten van biodiversiteit.

Op diverse stations zijn al verschillende inheemse bloemenmengsels, sedum-vegetaties en bloeiende beplanting in bakken en borders aangelegd en er volgen er nog meer. Hiernaast willen we ook faunavoorzieningen aanbrengen. Daarmee wordt een aangenaam leefgebied gecreëerd voor diverse soorten planten, insecten en vogels. Meer biodiversiteit is niet alleen goed voor de natuur, maar maakt het station ook voor reizigers aantrekkelijker. 

©Prorail 22 maart 2022

De komende twee jaar wordt een pilot gedaan op de stations Driebergen-Zeist, Rotterdam Alexander en Castricum met circulaire insectenhotels en vogelnestkasten. De insectenhotels zijn gemaakt van oude metalen kasten waar voorheen op het station Metro-kranten in lagen. Ook zijn er nestkasten geplaatst die een prettig onderkomen zijn voor enkele mezensoorten en andere zangvogels.

Op station Driebergen-Zeist is ook een huismussentil geïnstalleerd. De huismus is een bedreigde vogelsoort en staat op de zogeheten Rode lijst van Vogelbescherming Nederland. Na twee jaar wordt gekeken hoe de pilot op de drie stations is verlopen en krijgen mogelijk ook andere stations insectenhotels en nestkasten. 

Bron: Prorail, 22 maart 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *