Herstel vliesgevel Koningskade 4, Den Haag aanbesteed door RWS – Aanbestedingsnieuws

Herstel vliesgevel Koningskade 4, Den Haag aanbesteed door RWS

Koningskade 4
Foto: Google Streetview

Rijkswaterstaat heeft een aanbesteding geplaatst voor het herstel van de vliesgevel van het kantoorpand Koningskade 4. Dat is wel opmerkelijk omdat in 2003 het pand  een ingrijpende opknapbeurt ondergaan heeft. Dit werd uitgevoerd door Boele & van Eesteren, HBG Utiliteitsbouw en
Hillen & Roosen. Ooit stond het gebouw te boek als een ‘sick building’. Na de renovatie zou het een modern kantoor zijn met een knipoog naar het verleden. Wat de knipoog is, is denk ik niet duidelijk of het moeten de kooi-achtige kantoren en balustrade zijn. Vroeger was hier namelijk de Haagse Dierentuin met zijn imposante hoofdgebouw met zaal in Marokkaase stijl. In 2003 is het dus grondig gerenoveerd maar omdat het het eerste vliesgevel gebouw is in Nederland werd vanwege de monumentale waarde de vliesgevel met luchtspouw gehandhaafd en waar nodig hersteld. Het kantoor bestaat uit een toren van 23 verdiepingen, inclusief twee kelderlagen en souterrain, een laagbouwvleugel met zes verdiepingen.

De huidige aanbesteding noemt het herstel, maar het is feitelijk een vervanging.

De vliesgevel van Koningskade 4 is sterk verouderd en voldoet niet aan de vereiste betrouwbaarheid. Het enkel glas en de EPDM-beglazingsprofielen moeten daarom worden vervangen door: • Nieuw glas met een dikte die voldoet aan het bouwbesluit en wet- en regelgeving; • Aluminium beglazingsproflelen in plaats van de EPDM profielen. De nieuwe beglazingsprofielen moeten in de bestaande aluminium ‘vliesgevel’ stijlen en regels geplaatst worden. Dit vraagt om een speciale oplossing waarbij het noodzakelijk is dat de opdrachtnemer een nieuw aluminium beglazingsprofiel ontwerpt en ontwikkelt dat past in de bestaande gevel en aansluit bij de architectuur van deze vliesgevel. De contractvorm is een Design & Build overeenkomst onder de UAV-GC 2005. Voor het gehele Werk geldt een Onderhoudstermijn van 1 jaar na oplevering, zoals bedoeld in §27 van de UAV-gc 2005.

Tot de scope van het project behoren in ieder geval de volgende niet-limitatieve werkzaamheden

  •  Het vervangen van de buitenbeglazing boven de borstweringen.
  •  Het vervangen van de buitenbeglazing op de bovenste verdieping van de hoogbouw waar geen borstwering is aangebracht.
  •  Het aanbrengen van de nieuwe beglazingsprofielen.
  •  Onderhoudstermijn conform UAV-gc 2005 §27 gedurende 1 jaar.
  •  Noodzakelijke bescherming van bomen, groen, bestrating, straatmeubilair, etc.
  •  Aanvraag, verkrijgen en uitvoeren van eventuele verkeersmaatregelen.
  •  Eventuele herstelwerkzaamheden buiteninrichting a.g.v. uitwerkzaamheden zoals steigerwerk, transport materiaal en materieel, etc.
  • 8. En alle andere noodzakelijke werkzaamheden die nodig zijn om het doel van het project te bewerkstelligen

Die knipoog (met een traan) naar het verleden vindt u hier wel bij ons.

Zaal der Haagsche dierentuin. Briefkaart privé collectie.

Bronnen: Boele & van Eesteren en Tenderned 17 juli 2019 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/170986

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *