Helmond vernieuwt Actieplan MVI inkopen – Aanbestedingsnieuws

Helmond vernieuwt Actieplan MVI inkopen

Een jaar nadat Helmond de Koopwijsprijs won met zijn Actieplan MVI, gaat de gemeente het actieplan vernieuwen. Wat heeft het de stad gebracht, 1 jaar MVI inkopen? Helmond heeft een overzichtje gemaakt met de geleerde lessen en op welke aanbestedingen het veel impact kan realiseren in 2019.

Directeur René Martens: “Begin bij duurzaamheid met simpel denken en gewoon doen. Als bijvoorbeeld een motor van een scootmobiel moeilijk te recyclen is begin dan niet daarmee maar met de kap van de motor en de banden. Dan heb je snel, veel resultaat.”

Veel resultaat is ook bereikt met de aanbesteding ‘stop and go’. Die heeft geleid tot lifestyle monitoring in een aantal huishoudens. Daarmee kunnen dementerende ouderen langer thuis blijven wonen. Ook de gebruikte Europese aanbestedingsmethode – innovatiepartnerschap – was innovatief: Helmond was de tweede in Nederland die deze toepaste.

 • Met functioneel specifceren komt MVI vaak beter uit de verf. Door dit meer toe te passen dagen we de markt uit om mee te denken in oplossingen
 • Naast grote aanbestedingen met een grote MVI impact kunnen we ook kleinere aanbestedingen kiezen zodat we ook op korte termijn MVI-successen kunnen boeken en een spin-off effect genereren.
 • De eerste gesprekken hebben we gevoerd met collega’s die duurzaamheid een warm hart toedragen. Hierdoor hebben we snel stappen in de goede richting kunnen zetten. We willen dit doortrekken naar het realiseren van ambities op het gebied van duurzaamheid.
 • Een aantal collega’s is zich al bewust van de noodzaak van duurzaamheid. Dit resulteert in
  draagvlak en stimulans om maatschappelijk verantwoord in te kopen. Om dit draagvlak verder
  te verspreiden, steken we energie in verdere bewustwording.
 • Collega’s beschouwen MVI vaak als duur. Als je MVI bekijkt vanuit total cost of ownership of vanuit ketenbenadering, dan hoeft het vaak niet duurder te zijn. We gaan op zoek naar concreet uitgewerkte
  voorbeelden om van te leren.

Voor het komende jaar heeft Helmond vier aanbestedingen aangewezen waarmee het veel impact kan realiseren op gebied van duurzaamheid:
• Papier
• Hardware
• Leerlingenvervoer
• Sport- en beleefcampus De Braak

©Helmond 2019

Geertje de Kort, programmamanager Duurzame en gezonde stad, over wat één jaar MVI ons heeft gebracht: “Goed dat we per afdeling de discussie aangaan wat MVI nu precies inhoudt. Met elkaar bepalen wat belangrijk is, maar ook waar we tegenaan lopen in de praktijk, is nodig om ook echt maatschappelijk verantwoord te kunnen (gaan) inkopen.”

Bron: Helmond/Traverse, 23 januari 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *