Greenspread wint zonnepark Barendrecht – Aanbestedingsnieuws

Greenspread wint zonnepark Barendrecht

De opdracht voor een zonnepark in Barendrecht is definitief gegund aan Greenspread. De gemeente Barendrecht startte in september dit jaar de aanbesteding daartoe. Van alle inschrijvingen heeft Greenspread de beste prijs-kwaliteitverhouding geboden.

Het zonnepark wordt in 2021 gerealiseerd nabij de 1e Barendrechtseweg. Het gaat om een voormalig gronddepot van ProRail. Het zonnepark zal bestaan uit 7.200 zonnepanelen met een totaal vermogen van 2,88 MWp en een verwachte productie van circa 2.737 MWh per jaar. Deze productie kan circa 975 woningen voorzien in de elektriciteitsbehoefte. In het ontwerp is veel aandacht geschonken aan de landschappelijke inpassing en meervoudig ruimtegebruik.

Greenspread zal waar mogelijk het terrein inzaaien met een op maat (grond en bezonning) vastgestelde mix van inheemse bloemen en kruiden die een ideale leefomgeving vormen voor vlinders, bijen en andere insecten. Op meerdere plekken worden bijen- en insectenhotels geplaatst. In het ontwerp wordt rekening gehouden met vijf bijen- en insectenhotels.

Een belangrijke voorwaarde voor de inschrijving was de (financiële) participatie van bewoners en bedrijven in Barendrecht. Greenspread maakt dit op verschillende manieren mogelijk. Greenspread biedt omwonenden de mogelijkheid mee te investeren in dit zonnepark via het online crowdfundingplatform van Stichting Greencrowd, uiteraard tegen een aantrekkelijk rendement.

Greenspread biedt omwonenden tevens de mogelijkheid in het zonnepark te investeren op basis van de Regeling Verlaagd Tarief (ook wel bekend als de postcoderoosregeling). Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de postcoderooscoöperatie ZonneHub.

Met het winnen van de aanbesteding gaat Greenspread straks het zesde zonnepark voor eigen exploitatie realiseren. Greenspread

©Greenspread 2019

is al goed bekend met de bouw van bijzondere en relatief kleinschalige zonneparken. Zo is Greenspread eigenaar van zonnepark Laarberg, waar vijfvoudig ruimtegebruik wordt toegepast. Dit park dient onder meer als retentievoorziening voor het nabijgelegen bedrijventerrein. Greenspread is ook mede-eigenaar van zonnepark De Vlaas in Deurne. Dit was het eerste zonnepark waar de SDE+ en de Regeling Verlaagd Tarief werden gecombineerd en bij opening het grootste postcoderoosproject van Nederland. Binnenkort bouwt Greenspread een zonnepark op de geluidswal van de A58 bij Etten-Leur. Omwonenden kunnen Panelen op Naam uit dit zonnepark afnemen via energieleverancier Vrij op Naam.

 

Bron: Greenspread, 15 december 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *