Friesen krijgen nieuwe hulpverleningsvoertuigen – Aanbestedingsnieuws

Friesen krijgen nieuwe hulpverleningsvoertuigen

Half november arriveerde de eerste van vijf nieuwe hulpverleningsvoertuigen met kraan – kortweg HV-kraan – bij Brandweer Fryslân. Dat bericht de Brandweerkrant van deze winter. Het zijn volgens de Brandweerkrant “28 ton wegende state-of-the-art krachtpatsers die in tal van situaties ingezet kunnen worden”. Het contract voor de voertuigen is in 2018 getekend en wordt nu in delen opgeleverd. Dit jaar is Leeuwarden aan de beurt en volgend jaar Drachten.

Aan de basis van het ontwerp van de nieuwe wagens lagen de algemene eisen vanuit Brandweer Nederland. Daarnaast is gekeken naar specifieke behoeften van de Friese brandweer. Zo moet de HV-kraan ondersteunend zijn aan de basisbrandweereenheden. Een projectgroep van 15 man sterk heeft over de eisen aan de wagen nagedacht. Dat heeft ertoe geleid dat Amsterdam Amstelland het ontwerp van de Friesen goeddeels heeft overgenomen.

Foto: Zieglerbrandweertechniek

Het voertuig is geleverd door Ziegler Brandweertechniek, Ziegler heeft een Fries onderdeel: Visser Leeuwarden  en bestaat, volgens de Jouster Courant, uit onder meer een Volvo Chassis en een kraan van Hiab Meppel. Hiab levert toonaangevende autolaadkranen, niet alleen voor brandweervoertuigen maar ook voor het lossen van ondergrondse afvalcontainers en containeroverslag.

Zie ook

https://www.brandweer.nl/brandweernederland/nieuws/2020/brwkrant-2019-04-hv-kraan-fryslan

https://joustercourant.nl/artikel/1065082/nieuw-hulpverleningsvoertuig-voor-brandweer-joure.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *