FNV heeft Checklist bestek hulp bij huishouden’ – Aanbestedingsnieuws

FNV heeft Checklist bestek hulp bij huishouden’

De vakbond FNV heeft een checklist opgesteld voor het gemeentelijk inkopen van huishoudhulp. Die checklist werd gisteren gepresenteerd bij de uitreiking van een ‘gouden duim’ aan de Gemeente Amsterdam. Amsterdam is een van de eerste gemeenten die al in 2016, bij de nieuwe aanbesteding, dit tarief en de bijbehorende nieuwe loonschaal voor huishoudelijke zorg is gaan betalen terwijl dat nog niet verplicht was.

De checklist (red. AN) nog niet gepubliceerd) bevat 15 concrete onderwerpen die gemeenten kunnen meenemen in hun bestek bij een volgende aanbesteding van thuiszorg. Het gaat dan onder andere over het overnemen van personeel als de gunning naar een andere aanbieder gaat, grotere contracten waar werknemers van kunnen rondkomen, afspraken tegen verdringing en ontbinden voorwaarden als werkgevers zich niet aan de cao VVT houden.Na het aanbieden van de checklist in Amsterdam zal FNV ook in de overige gemeenten in Nederland de checklist aan gaan bieden.

Dat de gemeente Amsterdam nu die duim krijgt, betekent blijkbaar nog niet dat t goed gaat. Het persbericht van de FNV voegt er nog aan toe:

Bestuurder Maureen van der Pligt:

‘Deze duim van de FNV moedigt de nieuwe wethouder en de gemeenteraad ook aan om een einde te maken aan de manier waarop de huishoudelijk zorg in Amsterdam nu geregeld is voor de cliënten. De aanbieder krijgt 2,1 uur per cliënt waarmee hij vervolgens zelf de inzet bij de cliënt kan bepalen. Schoon en leefbaar huis; ofwel resultaatgericht indiceren. Hier zijn wij het als FNV niet mee eens. Cliënten krijgen vaak te weinig uren en de aanbieder bepaalt de inzet van de uren. Als er te weinig uren worden ingezet, is de medewerker de klos omdat deze veel werkzaamheden moet uitvoeren in korte tijd. Het kan ook zijn dat de cliënt achterblijft met taken die niet uitgevoerd worden. Als FNV zullen wij het nieuwe linkse college dan ook vragen om de uitvoering van de huishoudelijke zorg uit te gaan voeren, zoals de wet het voorschrijft en de verordening van de WMO Amsterdam aan te passen.’

Bron: FNV 4 juli 2018

 

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_5b3e8ab6e31e5_bestsellers” cat_id=”4770″ name=”macbook” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”481″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *