Fastned wint Autoroutes aanbesteding laadstations – Aanbestedingsnieuws

Fastned wint Autoroutes aanbesteding laadstations

Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (APRR), de Franse wegbeheerder voor snelwegen en tolwegen, heeft Fastned geselecteerd om 9 snellaadstations langs belangrijke snelwegen in Frankrijk te ontwikkelen en te exploiteren. Het contract moet nog worden goedgekeurd door het Franse Ministerie van Transport. Wanneer het wordt goedgekeurd, markeert het de entree van Fastned op de Franse markt, waar infrastructuur voor elektrische auto’s nog schaars is.

Fastned is gespecialiseerd in het ontwikkelen en exploiteren van snellaad infrastructuur waar elektrische rijders in een kwartier tot wel 300 km bereik kunnen opladen om daarna snel hun weg te kunnen vervolgen. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en heeft 129 snellaadstations in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Fastned is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Het contract met APRR stelt Fastned in staat om grote snellaadstations te bouwen op 9 locaties direct langs de snelweg van Parijs naar Lyon, op de route naar Zwitserland en rond Dijon, zodat elektrische rijders moeiteloos de Route du Soleil van de Franse hoofdstad naar Lyon kunnen rijden. Het is de eerste keer dat Fastned een aanbesteding voor laadinfrastructuur in Frankrijk wint en de eerste keer ooit dat APRR een openbare aanbesteding hield voor laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

De bouw van de snellaadstations staat gepland voor 2021 waarna Fastned de stations 14 jaar kan exploiteren. Op elke locatie is Fastned van plan een groot laadstation te bouwen waar tot 16 voertuigen tegelijk kunnen opladen. Hierdoor kunnen honderden auto’s per dag per locatie worden opgeladen. De stations krijgen een dak met zonnepanelen op een FSC-gecertificeerde houten constructie en leveren 100% hernieuwbare energie uit een mix van wind- en zonne energie.

©Zaz 2020

Directeur Langezaal van Fastned is blij met het binnenhalen van de opdracht.

We zijn verheugd dat we door APRR zijn geselecteerd om snellaaddiensten te realiseren en te exploiteren op negen snelweglocaties. Deze locaties bieden een solide startpunt voor Fastned in Frankrijk. Het laat ook de waarde zien van openbare transparante procedures voor het uitgeven van dergelijke contracten om de realisatie van laadinfrastructuur te versnellen. We kijken ernaar uit om samen te werken met APRR om zo een betere infrastructuur voor elektrische rijders te bouwen en een rol te spelen bij het verwezenlijken van de klimaatambities van Frankrijk.”

De verkoop van elektrische voertuigen op batterijen (exclusief plug-in hybrides) in de EU is de afgelopen drie jaar met 191% gestegen, maar het aantal oplaadpunten groeide met slechts 58% (tot minder dan 200.000), volgens het rapport van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Autofabrikanten en beleidsmakers vrezen dat het tekort aan laadinfrastructuur de acceptatie van elektrische voertuigen zal afremmen, op een moment dat regeringen zoals van het Verenigd Koninkrijk de verkoop van benzine- en dieselvoertuigen vanaf 2030 juist willen verbieden.
Bron: Fastned, 23 november 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *