EZwayZ app helpt visueel beperkten om te navigeren in stations
Navigeren op het station is lastig voor blinden en slechtzienden. De weg naar het vervolgvervoer vinden is vaak niet mogelijk zonder het te vragen. Arnhem heeft daar nu een app voor die reizigers in het Centraal Station nauwkeurig naar de juiste plek leidt.
De app van eZwayZ wijst de weg naar de bushalte, stationswinkel of het juiste incheckpoortje. Op elke verdieping, binnen en buiten. Er is geen enkel ander hulpmiddel dat dit zo nauwkeurig kan.
EZwayz laat de gebruiker op drie manieren zien hoe je moet lopen: met een hoogcontrast geleidelijn die je laat zien hoe je moet lopen, met gesproken aanwijzingen en met trilsignalen. Het maakt niet uit op welke verdieping je in het gebouw bent, eZwayZ vindt altijd de juiste weg. De app is samen ontwikkeld met Bartiméus – een expertise- en zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking.
Ontwikkelaar Van Heijningen van EZwayz:
‘De app gebruikt geen GPS. Dat werkt binnen niet goed en kan bovendien niet zien op welke verdieping je bent. EZwayZ werkt heel anders, met ‘visuele positionering’. We hebben vooraf een digitaal beeld, een 3D-model, van het treinstation en de bussenpleinen gescand. De camera op je telefoon vergelijkt zijn beeld, met die van het vooraf gescande beeld en weet vervolgens precies waar je staat. Ook weet je app in welke richting je gedraaid staat.’
En de privacy is gewaarborgd: er worden geen privacygevoelige gegevens uitgewisseld tussen je telefoon en de cloud.’
Wethouder Roeland van der Zee is enthousiast.
‘Dit is een prachtoplossing om de juiste weg te vinden in een mooi en ingewikkeld gebouw als het Arnhemse Centraal Station. Met zijn verschillende niveaus die vloeiend in elkaar overgaan.’ Aanleiding voor de gemeente Arnhem om de app te laten ontwikkelen, was de intrede van het ‘dynamische bussenplein’. ‘Dat betekent dat de bus steeds op een ander perron stopt, afhankelijk van waar er een plek vrij is’, legt Van der Zee uit. ‘Wij zochten een hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking, dat hen helpt de juiste bus en de juiste bushalte te vinden. Omdat we twee bussenpleinen hebben, met daartussen de stationshal, kwamen we uiteindelijk uit op de eZwayZ-app.’