Enschede wint aanbestedingsaward: beste inkoopbeleid MKB – Aanbestedingsnieuws

Enschede wint aanbestedingsaward: beste inkoopbeleid MKB

“De gemeente Enschede is de infra-opdrachtgever met het beste aanbestedingsbeleid voor het midden- en kleinbedrijf”, zo stelt de jury van de Aanbestedingsaward. De Enschedese Wethouder Hans van Agteren kreeg de MKB Infra AanbestedingsAward uitgereikt. Enschede volgt daarmee de vorige winnaar, Tilburg, op.

De aanbestedingsprijs is een beloning voor de gemeente die ook rekening houdt met MKB-vriendelijk aanbesteden. De drie genomineerden, Enschede, Den Haag en Houten, blonken volgens juryvoorzitter Ger Peek uit in professionaliteit en een aanbestedingsbeleid waarin zoveel mogelijk wordt geprobeerd een level playing field te creëren. Winnaar Enschede deed dat het beste.

Volgens Philip van Nieuwenhuizen, voorzitter van de branchevereniging MKB-Infra, is het voor het mkb steeds lastiger om op verschillende opdrachten in te schrijven. Dat heeft volgens hem vooral te maken met de nieuwe contractvormen; was het onder een traditioneel bestek nog relatief eenvoudig om een kostenberekening te maken, met de Gewijzigde Aanbestedingswet 2012 worden de meeste opdrachten volgens EMVI gegund.

Het landschap is veranderd. Door de toename van Design+Construct en EMVI nemen de administratieve lasten bij een inschrijving enorm toe, en dat is met name voor het mkb een grote zorg. Veel gemeenten stellen dat dat nu eenmaal hoort bij het ondernemersrisico, maar het nadeel daarvan is dat veel marktpartijen niet meer kunnen inschrijven op een opdracht. Wij pleiten ervoor om een tendervergoeding in te stellen opdrachten die meer van de aannemer vragen dan alleen een eenvoudige kostenberekening.”

Bron: CROW, 1 februari 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *