Eerste van 100 nieuwe duurzame fietsbankjes geplaatst – Aanbestedingsnieuws

Eerste van 100 nieuwe duurzame fietsbankjes geplaatst

In Zuid-Holland zijn 100 nieuwe duurzame fietsbankjes geplaatst op locaties die door de fietsers zelf zijn gekozen. De bankjes worden met een 3D-printer gemaakt van plastic afval. Maandag 1 oktober onthulden gedeputeerde Floor Vermeulen, Marga de Jager (directie ANWB) en Douwtje de Vries (hoofd vereniging Fietsersbond) het eerste bankje in Wassenaar, samen met de fietser die deze locatie heeft doorgegeven.

De bankjes zijn niet de standaard houten bankjes met betonnen dragers. Ze zijn speciaal ontwikkeld door het bedrijf 10XL, een startup in 3Dprinting, 10XL doet mee aan het provinciale investeringsprogramma Startup in Residence. Hierin worden jonge bedrijven uitgedaagd om met verfrissende en innovatieve ideeën te komen voor de uitdagingen in onze regio. Met een 3D-printer maken zij van plastic afval zoals doppen de 100 bankjes.

Recent onderzoek van de ANWB wijst uit dat fietsers best tevreden zijn over hun fietstocht in Zuid-Holland (ze geven het gemiddeld het cijfer 7,7), maar dat er met name behoefte is aan extra rustpunten.

Gedeputeerde Vermeulen: “We willen dat Zuid-Holland de best bereikbare provincie is, ook per fiets. Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat fietsen zo aantrekkelijk mogelijk is. Daarom namen we dit signaal serieus en hebben we 100 bankjes beschikbaar gesteld.”

Waar de bankjes precies geplaatst worden, is bepaald door de fietsers zelf. Met de campagne #evenzitten werden zij opgeroepen om via een handige site hun favoriete locatie door te geven. In 2 maanden tijd zijn er meer dan 250 unieke locaties doorgegeven. Op de 100 mooiste plekken worden nu bankjes geplaatst.

Het eerste bankje, dat maandag 1 oktober op een feestelijke manier is onthuld door gedeputeerde Floor Vermeulen, Marga de Jager (directie ANWB), Douwtje de Vries (hoofd vereniging Fietsersbond) en de fietser die deze locatie heeft doorgegeven, staat langs de Papeweg in Wassenaar. Op de website zuid-holland.nl/evenzitten wordt op een kaart bijgehouden op welke plekken de komende tijd bankjes worden geplaatst. Alle bankjes worden in ieder geval voor het fietsseizoen van 2019 geplaatst.

©Zuid-Holland 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *