Duurzaam energie inkopen: kerken kunnen het wel – Aanbestedingsnieuws

Duurzaam energie inkopen: kerken kunnen het wel

Het inkoopcollectief Energie voor Kerken stapt over op 100% Nederlandse windenergie van duurzame energieleverancier Greenchoice. Al sinds begin 2013 krijgen inmiddels ruim 1.700 kerkgebouwen groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van Greenchoice. Vanaf 2017 komt die stroom uitsluitend uit Nederland, een bewuste duurzame keuze van het collectief. Een kwart van de groene stroom komt uit de nieuwe eigen windmolens van Greenchoice aan het Hartelkanaal.

Energie voor kerken is een niet aanbestedingsplichtig, particulier inkoopcollectief. Het is een initiatief van de Commissie Kerkelijke Gebouwen van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. Kerken en kloosters kunnen zo flink besparen op de energiekosten. Ruim 3.600 kerken en kloosters, circa tweederde van het totale aantal kerkelijke gebouwen in Nederland, brengen sinds 2006 de gas- en elektraaansluitingen voor hun gebouwen onder in het collectief om zo de energie-inkoop in een zeer sterk schommelende markt goed geregeld te hebben en om te besparen op de marges van de energieleveranciers

Groene kerk  © ZaZ 2016
Groene kerk
© ZaZ 2016

De redactie van Aanbestedingsnieuws vraagt zich af wat nu het verklarende verschil was, in inkoopcapaciteit tussen kerken aan de ene en de rijksoverheid en gemeenten aan de andere kant. Overheden blijken met enige regelmaat te zwichten voor de verleiding van “sjoemelstroom”, stroom die alleen in naam groen is, omdat deze is opgewekt in groene kerncentrales in Noorwegen, en/of met biomassa. Maar ook voor op zichzelf groene stroom uit Noorwegen komt en niet bijdraagt aan een verduurzaming in Nederland. Wat hebben kerken dat de overheid niet heeft?

Over de procedure meldt het inkoopcollectief, dat er scherp is geonderhandeld.

De energiecommissie van het CIO-k en Hellemans Consultancy hebben een offerteronde gehouden voor levering van energie in 2017-2019. Daarbij is niet alleen gekeken naar de prijs, maar ook naar kwalitatieve eisen en wensen (o.a. administratieve mogelijkheden en groene energie). Na zorgvuldig afwegen en scherp onderhandelen, viel de keuze opnieuw op Greenchoice.

Ook Greenchoice benoemt zijn voordelen graag.

De voordelen van dit collectief en Greenchoice:

  • 100% groene stroom (Hollandse Wind en 100% groen gas (Gold Standard)
  • 1 factuur voor levering en transport. Ook een verzamelfactuur (1x per jaar) is mogelijk
  • een vast tarief per jaar voor 2017, 2018 en 2019
  • lage tarieven, omdat Greenchoice een zeer lage marge op de kale handelsprijzen vraagt.
  • 100% bandbreedte op het totale volume in dit collectief
  • Goede service: geen 0900 nummers maar persoonlijk contact

 

Zie ook:

https://www.greenchoice.nl/media/1214/energievoorkerken.pdf
en

https://wisenederland.nl/groene-stroom/rijksoverheid-koopt-weer-sjoemelstroom
http://www.volkskrant.nl/binnenland/meeste-gemeenten-kopen-niet-duurzame-sjoemelstroom~a3608359/

 

Energie voor kerken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *