Dordrecht kiest Schmidt, Hammer, Lassen ontwerp stadhuis – Aanbestedingsnieuws

Dordrecht kiest Schmidt, Hammer, Lassen ontwerp stadhuis

Voor een nieuw stadhuis heeft de gemeente Dordrecht het Deense architectenbureau SHL: Schmidt, Hammer, Lassen uitgekozen, met een internationale competitie. Het gebouw moet een publieke hub van Dordrecht worden, van 22.000m2, dat de toekomst van de gemeente definiëert. De opdracht is uitgezet met een Europese Aanbesteding.

De Denen zijn tegelijk nederig en opgewonden over de keuze voor hun project. Dat doet ons denken dat ze waarschijnlijk hun best hebben gedaan de klant zo veel mogelijk tegemoet te komen aan de vraag gegeven de bescheiden prijs en alles wat ze wisten over de opdracht.

We are humbled and thrilled to have been selected to work alongside the citizens of Dordrecht to realize a project of such significant cultural importance.

Het juryrapport vindt het ontwerp radicaal, ingenieus en begrijpelijk. Veel glas en met hout ertussen. Aanbestedingsnieuws vindt het ontwerp lijken op een soort mega-groentekas, zo’n luxueuze houten exemplaar van Royal Well, terwijl je ze nog goedkoper en meer solide van staal kan krijgen. Moet het navenant worden gestookt, zo zonder isolatie? Je weet het pas als het er staat. Dus we beperken ons tot de superlatieven uit hun catalogus: “door zijn robuuste houten karakter een unieke uitstraling”. Uniek dus, al lijkt het wel wat Wel origineel dat er geen kazige clichémeeuw staat op de tekening van het ontwerp, maar alleen donkere wolken.

“The assignment is solved in a radical, ingenious, and comprehensive

©Dordrecht 2020 / ontwerp: SHL zie ook: https://www.shl.dk/

way. The proposal is flexible and offers opportunities to continue questioning and improving the building in every sense. The end result is an optimistic future monument for Dordrecht.”

De portefeuillehouder zelf gaf ook nog een toelichting op het ontwerp. Dat is een onnavolgbare woordenbrij die erop neer komt dat het gebouw als hoofdeis vooral ook echt gebouwd moet worden; dus dat plakken we hier even onderaan zodat iedereen daar zelf op kan kauwen om te zien of de architecten nu aan de opdracht voldaan hebben.

Kennelijk is hen ook de opdracht meegegeven mee te denken met de herinrichting van de openbare ruimte rondom het stadhuis, waaronder een bushalte. Vandaar dat de architecten er waarschijnlijk op gekomen zijn om alles van glas te ontwerpen. Aanbestedingsnieuws had het wel stoer gevonden als er gele aluminium platen tussen hadden gehangen met daarop de busdienstregeling. Maar ja wij zijn geen architect.

In de Europese aanbesteding om te komen tot een ontwerp voor een nieuw stadskantoor gecombineerd met huisvesting van partners aan de Spuiboulevard (Prijsvraag, ‘Huis van Stad en Regio Dordrecht’) is de tweede ronde afgerond. Door de onafhankelijke vakjury is unaniem een winnend ontwerp en een runner-up geselecteerd. Als beste betiteld is het plan ‘Stedelijk Knooppunt / Toekomstvisie voor leren, werken en betrokkenheid in het publieke domein’ van het Deense bureau Schmidt Hammer Lassen Architect. Als runner-up is aangewezen het plan ‘De Drechtse huizen. Eigen karakter, samen een’ van het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk. Gekozen is voor een prijsvraag met de intentie om het winnende ontwerp te realiseren als belangrijk element in de gebiedsontwikkeling. In april 2019 is de prijsvraag uitgeschreven onder ontwerpers onder begeleiding van een onafhankelijke vakjury die het winnende ontwerp en de runner-up[1] aanwijst, begeleid door Architectuur Lokaal in samenspraak met bureau Inkoop. In de opgaaf is gevraagd een architectonisch ontwerp voor het Huis van Stad en Regio, vervangend parkeerprogramma van vooralsnog 200 plaatsen en aanvullend commercieel programma. Een visie op de herinrichting van de openbare ruimte rondom het nieuwe Huis inclusief een bushalte maakte tevens onderdeel uit van de opgave. De uitvraag, de reglementen en verwante zaken zijn steeds tot stand gekomen met betrokkenheid van de raad. Via deze weg informeren we de raad over het verloop van de tweede ronde in de Prijsvraag en de beoordeling van de onafhankelijke jury hierin, over de samenwerking met de partners om te komen tot uitgangspunten voor de volgende fase, en over gerelateerde zaken in het grotere perspectief van de gebiedsontwikkeling. In september 2020 zal de raad gevraagd worden de besluiten te nemen die nodig zijn om de volgende fase in te kunnen gaan met het winnende ontwerp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *