DNB houdt aanbesteding munten slaan
De Nederlandsche Bank houdt voor het slaan van munten aanbestedingen. Dat blijkt uit de beantwoording van kamervragen van het lid Lodders (CDA). Voorheen was het drukken gegarandeerd in handen van De Nederlandse Munt, een staatsbedrijf. Wie had dat dan zo goed georganiseerd, nou dat was Koning Lodewijk (de broer van) Napoleon, in 1807, die bepaalde gewoon dat DNM als enige die munten mocht slaan. Per decreet. Dat was vroeger.
Maar nu gaat dat dus met een aanbesteding. Hierbij gaat het om zowel circulatiemunten, als verzamelaarsproducten. Onder verzamelaarsproducten wordt in dit verband verstaan: circulatiemunten voor verzamelaars (o.a. jaarsets), munten voor verzamelaars, herdenkingsmunten en dukaten. Want iedereen in de EU moet natuurlijk kans maken op het slaan van onze Euromuntjes. Vanwege de veiligheid zijn de stukken met selectie-eisen geheim gebleven. Deze documenten zijn geheim en niet openbaar opvraagbaar, omdat er bij de productie en distributie van munten strenge veiligheidseisen- en waarborgen van toepassing zijn. Hierbij valt te denken aan technische specificaties van munten, afleveradressen, transporten en verpakkingsvereisten.
De ECB ziet onder andere toe op de aanwezigheid van de juiste documenten en instructies en een correcte ijking van meetapparatuur. DNB ziet toe op de kwaliteit van de te leveren munten, het leveren van correcte aantallen en de juiste vernietiging van defecten. Ook ziet DNB toe op milieuaspecten en duurzaamheidsvoorwaarden.
Slecht nieuws natuurlijk, dat dit uberhaupt wordt aanbesteed. Gelukkig is er ook goed nieuws. KNM heeft gewoon gewonnen.
Zoals ik uw Kamer eerder heb gemeld, heb ik de vragen niet binnen de termijn van drie weken kunnen beantwoorden vanwege onzekerheden ten aanzien van de aanbestedingsprocedure. Nu DNB en KNM tot een overeenkomst zijn gekomen kan de uitgifte van verzamelaarsmunten op korte termijn gecontinueerd worden.
Het aanbestedingstraject dat door De Nederlandsche Bank (DNB) is uitgevoerd bestaat uit twee zogenoemde «lots». Het eerste lot, dat ziet op de circulatiemunten, is gegund aan de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), met het Italiaanse Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato als achtervang. DNB heeft het tweede lot, dat ziet op de verzamelaarsproducten, teruggetrokken vanwege een gebrek aan belangstelling.
DNB heeft vervolgens een kortlopende overeenkomst met KNM gesloten om de continuering van verzamelaarsproducten op korte termijn te garanderen. Deze overeenkomst geldt alleen voor de verzamelaarsproducten die in 2020 worden uitgegeven. In 2020 zal een nieuwe aanbesteding worden gestart voor verzamelaarsproducten vanaf 2021.
Bron: Aanhangsel Handelingen II, 2019/20, 1139
![](http://www.aanbestedingsnieuws.nl/wp/wp-content/uploads/2019/01/Usoa201.jpg)