Design stenen voor Eindhovense binnenstad – Aanbestedingsnieuws

Design stenen voor Eindhovense binnenstad

De gemeente Eindhoven is wel klaar met de kenmerkende rode baksteenvormige klinkers aan de Demer in de binnenstad. Vanaf 2020 gaat de Eindhovense binnenstad op de schop. De steentjes zullen allemaal vervangen worden door een Eindhovense steen. De nieuwe, Eindhovense steen is van ” modern beton en heeft een warme, grijze basiskleur” . De nieuwe grijze steen is volgens de ambtenaren exotisch, passievol, weelderig en sfeertekenend grijs. “De levendige schakering van kiezeltjes in verschillende kleuren verwijst naar de ondergrond.”

De huidige sober-oranjeroze bestrating dateert uit de jaren ’90 en is ontworpen door MTD landschapsarchitecten, toen nog Buys en van der Vliet geheten. De 3 straten in het winkelgebied moesten allen hetzelfde aanzicht hebben, dat was naar het idee van ingenieur Boks uit Rotterdam, die zo eenheid en rust wilde creëeren. Met het nieuwe plan wordt ook de eenheid in het straatpatroon losgelaten.

Je kan het mooi vinden, maar het “rode tapijt” dat er nu ligt, is wel aan vervanging toe. Er zitten vlekken en gaten in. Inmiddels liggen de klinkers verzakt, mede veroorzaakt door wateroverlast en zitten vol witte kringen, van de vele plassen die er bij regen kunnen liggen. Verscheidene winkeliers moeten bij regen de stoep dweilen om te voorkomen dat het naar binnen loopt, constateerde Aanbestedingsnieuws. En daarnaast is het glad met de regen, wat behoorlijk gevaarlijk is. Vervanging is dan ook zeker nodig.

De nieuwe Eindhovense steen is wel kunstzinniger dan je op het eerste oog zou denken. De steen is blijkens het filmpje ontworpen door de ontwerpbureau’s AtelierNL en Envision (van de Design Academy). Die hebben zich laten inspireren door de grond rondom Eindhoven, beekdal, esdek en zandrug. Het kleurenpalet is samengesteld uit de kleur van de grond van de verschillende grondmonsters. Die zijn gedroogd, vermalen, tot glas verwerkt en in de steen verwerkt. Het is dan ook het bloedjehete grijs van de Brabantse leemgronden. AtelierNL heeft inmiddels al veel meer monsters in het kleurenpalet en heeft zo ook keramiek aangebracht op de bakstenen panden van de Tugelaweg.

Dat roept nogal kazige associaties op, we dachten zelf leuk te zijn, maar helaas, het Eindhovens Dagblad kwam daar in 2018 al mee .Aanbestedingsnieuws heeft de monsters even vluchtig geteld aan de hand van het filmpje van de gemeente Eindhoven. De vijftig haalt het waarschijnlijk niet maar het zijn toch zeker 28 tinten grijs, net van de kook af, stomend heet. Er zit dus ook geel in, en bruin, dat maakt het toch wel regenbooggrijs.

 

Wethouder Rik Thijs ©Eindhoven 2019

“We gaan de rode steentjes vervangen door een eigentijdse, Eindhovense steen. Daarvoor hebben we nu een keuze gemaakt. En zeker zo belangrijk is dat we onze binnenstad gaan vergroenen. Er komen meer bomen en planten. We streven naar een klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving, waar het voor iedereen fijn is om te zijn”, aldus wethouder Rik Thijs. Daarbij wordt ook onder de straat ingegrepen. Het vlakke niveau van de stoep/straat blijft, maar de stoep wordt nu begrenst door banden in natuursteen. De nieuwe betonsteen komt in de stoepen, het straatgedeelte (middenloper) wordt uitgevoerd in asfalt of materiaal met dezelfde eigenschappen.

Bewoners hebben het al uitgeprobeerd en waren juist wel te vreden met de oude steentjes. ” Het geeft kleur, het geeft sfeer”. Tegen het Algemeen Dagblad laat er een weten dat het wel een landingsbaan wordt met asfalt in het midden. Een man uit Leeuwarden laat juist weten dat daar het centrum nu nieuw met de rode steentjes is bestraat en het daar fantastisch mooi wordt gevonden. Aanbestedingsnieuws zocht dat even verderop en inderdaad ligt in de binnenstad van Leeuwarden een rood tapijt van klinkers.

Ondergronds komt een klimaatadaptief watersysteem door de aanleg van gescheiden riolering en ondergrondse berging. Zo’n honderd klimaatadaptieve bomen en planten zorgen voor meer groen en diversiteit, passend bij het Brabantse landschap. De binnenstad krijgt verder nieuwe, slimme verlichting en verspreid door de binnenstad komen objecten zoals bankjes en afvalbakken.
De totale kosten voor de herinrichting, de complexe en ingrijpende maatregelen voor waterberging en investeringen in groen bedragen ruim €18 miljoen. Dat is nogal wat meer dan de vorige wethouder, Yasin Torunoglu van de PvdA had begroot, die kwam daarbij op €9 miljoen uit. Maar ach, met een aanbesteding kan dat ook niet echt anders.
Uit oogpunt van kostendekking kiest het college ervoor om nu nog niet de Markt te herinrichten, maar daar de komende tijd alternatieve middelen voor te zoeken. In september moet de gemeenteraad nog instemmen met de kosten en dekking van de herinrichting.
Zie ook de website van de gemeente Eindhoven, 20 augustus 2019 en de gemeentelijke clip
https://www.youtube.com/watch?v=vJjmgEDTV5I
Zie ook :

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *