DENK: etnisch profileren bij aanbestedingen – Aanbestedingsnieuws

DENK: etnisch profileren bij aanbestedingen

Volgens kamerlid Öztürk van de Groep Kuzu/Öztürk (DENK) is er sprake van etnisch profileren bij aanbestedingen. Startende ondernemers met een etnische achtergrond worden etnisch geprofileerd. Daardoor krijgen ze minder opdrachten, volgens Öztürk. Hij wil weten of de geluiden over het etnisch profileren van ondernemers ook bij de VVD terechtkomen.  Dat stelt hij tijdens het begrotingsdebat van het Ministerie van Economische Zaken.  

Öztürk zei hierover tijdens de begroting:

tendernedzwart
Afbeelding: TenderNed weergave in hoog contrast

“De VVD wil vandaag de ondernemers paaien en over hen heel veel mooie woorden zeggen. Dat is heel goed, want daar kunnen ondernemers ook wat aan hebben. Maar ons bereiken geluiden dat met name heel veel startende ondernemers met een etnische achtergrond etnisch geprofileerd worden. Daardoor krijgen ze minder opdrachten en komen ze bij bepaalde aanbestedingen niet in aanmerking. Bereiken die geluiden ook de VVD? Ik heb daar Kamervragen over gesteld aan deze VVD-minister, maar hij reageerde daar echt niet positief op. Ik wil weten of de geluiden over het etnisch profileren van ondernemers ook bij de VVD terechtkomen.

De VVD krijgt deze geluiden niet, zo geeft de heer Ziengs aan.

  Deze geluiden zijn mij niet bekend en als ze mij wel bekend zouden zijn, zou ik er ook zeker iets van vinden. Dan zou ik dat verre van mij willen werpen.

Öztürk wil daarop met de heer Ziengs een motie indienen om te onderzoeken of er sprake is van etnisch profileren bij aanbesteden. Kamerlid Ziengs ziet daar niets in. “We kunnen alles wel willen onderzoeken, maar ik zou zeggen: kom eerst met de echte signalen. We kunnen overal wel onderzoeken op loslaten, maar de signalen zijn mij simpelweg niet bekend.”

Daarop stelt Öztürk aan de Minister. Bij aanbestedingen en offertetrajecten worden offertes van kleurrijke ondernemers helaas eerder terzijde geschoven. Die signalen krijgen wij. Welk beeld heeft de minister hiervan? Is hij het met ons eens dat dit fundamenteel onrechtvaardig is? Vindt hij dat iedereen in Nederland gelijke kansen moet krijgen en gelijk moet worden behandeld en dat er een gelijk speelveld moet zijn? Is de minister bereid om onderzoek te laten doen naar etnisch profileren op de ondernemersmarkt? Dan kunnen we zien of er een probleem is en zo ja, hoe groot dat is.

Kamerlid Graus van de PVV interrumpeert hierop met het voorbeeld van de ondernemer van Corendon. :

Dat is een Turkse man: Atilay Uslu. Die is hier begonnen met een shoarmatent en is in Nederland uitgegroeid tot een van de beste luchtvaartondernemers. Ik ken de beste man en heb heel veel respect voor hem. Hij heeft nooit ergens last van gehad. Ik ken zo veel shoarmaboeren die nergens last van hebben. Ik wil dat toch gezegd hebben.

Na aandringen van Graus bij de voorzitter, die vindt dat het onderwerp maar bij de Justitie-begroting ter sprake moet komen, stelt Graus dat de enige die in Nederland etnisch geprofileerd wordt, Zwarte Piet is. Öztürk antwoordt dan:

Voorzitter, weet u waar de PVV last van heeft? Zij heeft last van ontkenning, van niet willen zien. Natuurlijk zijn er succesvolle ondernemers. Ik ben secretaris van een ondernemersclub geweest. Ik heb jarenlang al die succesvolle ondernemers van dichtbij gezien. Daarnaast zijn er echter ondernemers die pijn lijden door discriminatie en dag in, dag uit tegen ons zeggen: het klopt gewoon niet; ik wil een bijdrage leveren aan Nederland, maar word daarin belemmerd; ik word belemmerd doordat ik meer belasting moet betalen en ik word belemmerd in mijn innovatie en mijn functioneren.

Bron: Handelingen Tweede Kamer, verslag 25 oktober 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *