Defensie schrijft aanbesteding uit voor FFI’s – Aanbestedingsnieuws

Defensie schrijft aanbesteding uit voor FFI’s

©Defensie 2021

Defensie heeft en aanbesteding uitgeschreven voor de aanschaf van 13 FFI’s, Future Fast Interceptors met een optie voor nog eens 13 FFI’s. Dat zijn onderscheppingsboten. Al in 2021 werd deze aanschaf aangekondigd.

De aanbesteding is ter vervanging van de huidige onderscheppingsboten, genaamd FRISC’s. Een deel van FRISC’s wordt vanaf 2024 vervangen. Een ander deel wordt vernieuwd.

De 50 FRISC’s (Fast Raiding, Interception and Special Forces Craft) bereiken in 2024 het einde van de levensduur. Een deel wordt vervangen door 13 FFI’s (Future Fast Interceptor), terwijl een ander deel gemoderniseerd wordt. Daarnaast wordt een aantal FRISC-vaartuigen voor amfibische landingen op een andere manier vervangen. De bedoeling is dat de nieuwe vaartuigen en de gemoderniseerde FRISC’s zeker 10 jaar mee kunnen.

In dat persbericht uit 2021 vinden we ook het volgende over inkoopmotieven:

Met de FFI krijgt de krijgsmacht een flinke upgrade. Het vaartuig heeft bijvoorbeeld meer bereik dan de FRISC. Ook wordt onderzocht of hybride aandrijving mogelijk is. Dat is van belang om het motorgeluid aanzienlijk te kunnen beperken. Voor zowel de gemodificeerde FRISC als de FFI is een reductie van de fysieke belasting van de bemanning en passagiers van groot belang. Om dit te realiseren worden onder andere betere schokabsorberende stoelen geplaatst en wordt de FFI van een schokimpactsensor voorzien. Verder beschikt de FFI over een krachtige vaartuiggebonden camera en een hogesnelheidsnavigatiesysteem. Het vaartuig biedt ook ruimte aan meer passagiers. Zo kunnen er nu nog maximaal 8 passagiers aan boord, bij de FFI zijn dat er maximaal 12. Ook voor de uitrusting is meer plek.

Dat is een flinke lijst exra’s: meer passagiers, krachtige vaartuiggebonden camera, hogesnelheidsnavigatie, meer bereik, hybride aandrijving en plek voor de uitrusting.

De FFI’s worden ingezet in het Caraïbisch gebied. De Tender is opgesteld in het Engels.

Zie https://platform.negometrix.com/PublishedTenders.aspx?tenderId=220093&companyId=26869

https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/296339/publicatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *