Defensie neemt eerste van 134 golfcaddys in ontvangst – Aanbestedingsnieuws

Defensie neemt eerste van 134 golfcaddys in ontvangst

21 juli 2022 Kamp new Amsterdam,

Golfwagentjes voor op het golfterrein gauw achter de bal aan hollen maar het kunnen ook tuc tuc mobiels zijn. Een soort lichtgewicht bestelbusjes in stemmig legerwit en dus helemaal geschikt om Siberië binnen te vallen.

Deze Aanbestedingsnieuws heeft niet veel verstand van auto’s. Toen een oud Pianoo collega zijn gele fiat als een Ducati voorstelde, geloofde Aanbestedingsnieuws het ook. Om deze zin op te schrijven, moest ik eerst opzoeken hoe je dat precies spelt, du-ca-ti.

Maar eerlijk is eerlijk, wat verwacht je anders bij een aanbesteding voor elektrische bedrijfsvoertuigen? Waarschijnlijk denk je niet eens aan de vele elektrische stepjes en hoovercrafts die ook nog nieuw toe willen treden op de eveneens nieuwe markt voor elektrische bedrijfsvoertuigen.

Nee, dit hadden we beslist niet beter gedaan. Het valt ook niet mee want je laat kwaliteit ook echt meewegen. Bijvoorbeeld “batterij die 3 dagen meegaat”. Blijft er niks van je auto over dus. En als je t zelf naar boven duwt en met wind mee de berg af gaat de batterij dan inderdaad 3 dagen mee.

Dus ja honende opmerkingen op Geen Stijl, we geloven het wel. https://www.geenstijl.nl/5166052/defensie-deelt-keiharde-klap-uit-aan-poetin/
Weten wij veel wat ze erin gaan vervoeren. Misschien kan die op afstand bestuurd een mijnenveld in. We lazen eerder nog elders of zelfs (volgens mij toch) in dit persbericht dat de wagentjes bedoeld zijn om rond te rijden over camp New Amsterdam. Dat is kennelijk een kazerne van de Marechaussee bij Huis ter Heide. De voertuigen zijn volgens het persbericht in de huidige staat bedoeld om materieel te verplaatsen tussen bijvoorbeeld 2 verschillende legeringsgebouwen. Daarnaast zijn ze geschikt voor distributietaken van bestelde en geleverde goederen. Ook kunnen ze materieel aanleveren dat benodigd is voor het uitvoeren van diverse onderhoudswerkzaamheden op defensieterreinen.

Al blijft het wel apart dat het onderstaande alleen ingaat oo de vraag welke klimaatdoelen bereikt worden en niet of het ook goed kan worden ingezet waarvoor het gekocht is, daarbij het inkoopdoel mogelijk volledig uit het vizier latend.

Defensie heeft vandaag de eerste 4 van in totaal 134 elektrische bedrijfsvoertuigen in ontvangst genomen. De rest volgt gefaseerd tot het eind van het jaar. De voertuigen worden verdeeld over vrijwel de hele krijgsmacht. Defensie levert hiermee een bijdrage aan de maatschappelijke opgave om klimaatverandering tegen te gaan.

De overige 17 voertuigen zijn 6-persoonsminibussen. De luchtmacht gebruikt ze onder meer om personen over vliegbases te vervoeren.

In totaal krijgt de luchtmacht 57 nieuwe e-voertuigen, de landmacht 9 en de marine 6. De meeste gaan naar het Defensie Ondersteuningscommando dat 62 nieuwe elektrische wagens in gebruik neemt.

Dat er niets over de inkoopmotieven wordt gezegd, terwijl als er iets positiefs te zeggen was dit ook zeker vermeld was geweest, geeft wel vraagtekens over de verdere defensie mediastrategie.

De voertuigen worden verdeeld over vrijwel de hele krijgsmacht. Defensie levert hiermee naar eigen zeggen “een bijdrage aan de maatschappelijke opgave om klimaatverandering tegen te gaan”.

Bron Defensie, 21 juli 2022

NDR

Een tender is over de aanschaf niet te vinden op Tenderned. Dat hoeft het leger niet in gevolge het NAVO-verdrag. Aanbestedingsnieuws schreef hier al eens over. Dus aan de transparantie en de gedwongen schriftelijke ononderhandeling via vragenrondes lag het niet, bij deze aanschaf.

Toch komt het sporadisch nog wel voor, bijvoorbeeld voor de Marine bij het onderhoud van EDB installaties in Den Helder en de levering van naald- en loofboomhout ? en archiefrolstellingen. De parka’s en broeken zijn onderhands gegund via Negometrix aan Syentex in Aalter, België .

https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/266964/detail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *