CROW roept inschrijvers op tot aanbestedingsstaking – Aanbestedingsnieuws

CROW roept inschrijvers op tot aanbestedingsstaking

In een redactionele Blog zonder auteur, vraagt het CROW hardop af hoe dat nu verder moet met regels die “niet meer bij deze tijd passen”. Het CROW wijst erop dat er altijd meer verliezers zijn dan winnaars en dat het raar is om wanneer partijen met elkaar willen samenwerken, het in de vorm van een aanbesteding te gieten, waarbij wordt gevochten om de kruimels.

In de column wordt benadrukt hoeveel er verloren gaat met een aanbesteding aan geld, tijd en vooral energie en creativiteit. Dat zit hem er in dat je keer op keer een handvol inschrijvers vraagt om deel te nemen. Het echte verlies zit hem volgens het CROW niet in het geld. “Euro’s, maar veel belangrijker; een grote bak aan energie, capaciteit, creativiteit en oplossingen voor onze problemen worden keer op keer weggegooid.”

Visualisatie © RWS Best Value Bron: https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/zakendoen-met-rijkswaterstaat/werkwijzen/werkwijze-in-gww/aanbesteden-en-contracteren/best-value/index.aspx

En dus roept het CROW op aan aanbestedende diensten om soepeler om te gaan met de regels en inschrijvers om offertes te sturen buiten de aanbesteding om.

“Misschien moeten jullie gezamenlijk besluiten om niet meer in te schrijven. Je weet door de aanbestedingsstukken wat een aanbestedende dienst wil. Stuur gewoon eens een offerte toe, buiten de aanbestedingsprocedure om.”

Makkelijker gezegd dan gedaan. Als je met zijn allen afspreekt dat er maar 1 inschrijft, is dat een prijsafspraak en dan komt de NMa je van je bed lichten. Als je met zijn allen afspreekt dat er maar 0 inschrijven en 1 houdt zich er niet aan… is het dan ook een prijsafspraak?

https://www.crow.nl/blog/mei-2019/een-aanbesteding-kent-altijd-meer-verliezers-dan-w

Bron: CROW 29 mei 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *