College Renkum stemt in met gunning slimme openbare verlichting – Aanbestedingsnieuws

College Renkum stemt in met gunning slimme openbare verlichting

Foto: ZAZ

In de komende 2,5 jaar worden in Renkum circa 3.000 lantaarnpalen en 6.000 lampen vervangen en voorzien van duurzame en slimmere openbare verlichting. Hiermee voldoet Renkum met betrekking tot de openbare verlichting in 2022 aan de klimaatdoelstellingen 2030, met een energiebesparing van meer dan 50%.

Aanleiding voor de aanbesteding zijn de sterk verouderde lantaarnpalen en lampen. Deze zijn dringend aan vervanging toe. Ook is de transitie naar duurzame en slimmere verlichting belangrijk om de klimaatdoelstellingen (sneller) te kunnen halen. De nieuwe lantaarnpalen kunnen in de toekomst voor allerlei doeleinden worden gebruikt, zoals voor het meten van luchtkwaliteit door implementatie van sensoren of voor het monitoren van verkeersstromen in het kader van de Omgevingswet. Ook kunnen de lantaarnpalen in de toekomst gebruikt worden voor mobiel internet toepassingen (WiFi en 5G), als oplaadpunt voor elektrische auto’s en als camerabeveiliging. Een ander belangrijk voordeel is dat storingen direct gemeld worden via een systeem aan de gemeente. Hierdoor is er minder overlast voor de inwoners ten gevolge van defecte lantaarnpalen en lampen.

De aanbesteding van de openbare verlichting zoals die uitgevoerd gaat worden, is uniek te noemen. Renkum is erin geslaagd om met beperkte middelen het areaal compleet te vernieuwen, te verduurzamen en klaar te maken voor nieuwe toepassingen. Het contract voor beheer, onderhoud en vervanging is voor een periode van 20 jaar gedekt en daarmee is de kwaliteit van de openbare verlichting geborgd. Wethouder Joa Maouche:

“Als gemeente zijn wij blij met deze innovatieve manier van verlichting in de openbare ruimte. Het gaat ons helpen onze klimaatdoelstellingen nog sneller te realiseren en bespaart ons op de lange termijn ook kosten”.

De aanbesteding is gegund aan een consortium van drie partijen bestaande uit Citytec BV, Luminext en Primevest Capital Partners, samen Primevest Smart City Renkum BV. De lantaarnpalen blijven eigendom van de gemeente en daarmee is ook de regie op privacy en security gegarandeerd.

 

Bron: Renkum.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *