Co-creatie voor innovatieve brug in Flevoland – Aanbestedingsnieuws

Co-creatie voor innovatieve brug in Flevoland

Naast Gelderland houdt ook Flevoland hangende de vorming van het nieuwe college allerlei aanbestedingen tegen. Op 2 april 2019 is een open innovatie challenge gestart voor de Floriade 2022. 3 gemengde teams van aannemers en experts werken elk aan ontwerpen voor 2  innovatieve, circulaire bruggen voor het Floriade terrein. Dat ging via een co-creatieproces met veel plaknotitie papiertjes op whiteboards.

©Flevoland 2019

Aannemers zijn gewend in een bepaalde tijd en tegen een bepaald budget tot concrete goed-doorgerekende voorstellen te komen. Een co-creatie proces gaat vaak gepaard met een mate van onzekerheid, met breed zoeken naar inspiratie en onduidelijkheid over mogelijke resultaten. Er zijn randvoorwaarden, maar hoe strikt moeten we die nemen? Hoeveel tijd moeten aannemers buiten de sessies om inplannen?

De 3 teams verdeelden zich na de tekensessie over 3 ruimtes waarin men onder leiding van de facilitators aan de slag ging met het ontwerpproces. De eerste stap is inspiratie zoeken aan de hand van de inzichtkaarten uit deGreen Bridges Hackathon. De inzichtkaarten zijn verdeeld over 8 thema’s en dienen als inspiratie voor het ontwikkelen van circulaire duurzame bruggen:

  1. Life Cycle Analysis
  2. Tijd
  3. Beheer & Onderhoud
  4. Brug met Meerdere Functies
  5. Circulair
  6. Materiaal
  7. Wetgeving
  8. Governance
  9. Inpassing in de Omgeving

De teams zochten in duo’s voor een aantal geselecteerde inzichtkaarten naar inspiratie en vertaalden het idee naar mogelijke brug-oplossingen. Veel deelnemers vonden deze oefening de nuttigste van de dag: “er komen voor mij nieuwe zaken boven!”

Onder begeleiding van innovatiestrategen Noorderwind en Zeewaardig Service Design gaan de teams aan de slag. Het doel: een keuze voor twee winnende ontwerpen die daadwerkelijk gebouwd gaan worden voor de Floriade 2022 èn lessen leren. Hoe gaat zo’n traject? Wat gaat er goed en minder goed? Flevoland deelt zijn ervaringen in een serie posts over het project zodat overheden, aannemers en geïnteresseerden kunnen leren van onze praktijk. Op dinsdag 2 april 2019 was de kick-off met een eerste kennismaking en de vorming van de 3 teams. Bekijk het videoverslag terug op YouTube.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *