Weekendspecial: Redactie op bezoek bij Brandweermuseum Eindhoven

Op Vrijdag 10 mei 2019 heeft de redactie een bezoek gebracht aan het Brandweermuseum Eindhoven. Er zijn de laatste tijd veel aanbestedingen geweest op het gebied van brandbestrijding. Haakarmbakken, ademlucht, werkkleding, Autospuiten, gevaarsindicatiemeters, watertransport en bepakkingen, het kwam allemaal langs.

Tijd voor ons redactie om ons eens iets verder te verdiepen in de materie en waar kun je dan beter beginnen dan in een klein, maar wel voorzien van een uitgebreide collectie brandweer materialen, brandweer museum. We kregen een uitstekende rondleiding van gepensioneerd en gepassioneerd brandweerman Peter van Gijsel. Zo kregen we een goed inzicht in pompen, haakladders, straalpijpen, opzetstukken, de in Eindhoven ontwikkelde verstuiver en natuurlijk zijn ook een paar branden goed uitgelicht.

Waar gepensioneerde brandweerlieden het in Amsterdam over de brand in Hotel Polen hebben is in het Eindhovense Museum ruim aandacht voor de brand in Hotel “het Silveren Seepaerd” waarbij volgens onze rondleider 11+1 slachtoffers vielen te betreuren. Het twaalfde slachtoffer is de brandweerman aan de telefoon die de melding ontving van deze vreselijke brand in 1971. Later zou hij het verwijt hebben gekregen dat hij niet op een eerdere melding zou hebben gereageerd. Volgens hem was er maar één melding en de emotie liep daarbij zo hoog op, dat deze brandweerman gekozen heeft voor een levenseinde door eigen hand.

Een andere brand die veel aandacht krijgt is natuurlijk de ramp met de Hercules op Vliegveld Eindhoven in 1996. Uiteraard kwam het gesprek ook op Red Victor uit, mede door de uitgever, die ook de vrouw is achter de Red Victor Facebook pagina, een pagina die zich wijdt aan de wat vreemde move van de Brandweer Amstelland om een kazerne in de nachtelijke uren te sluiten. Ook Eindhoven lijkt niet te ontkomen aan als innovatie vermomde bezuinigingen. De kazerne raakt een deel van het terrein kwijt aan appartementenbouw, heeft in een recent verleden al afscheid moeten nemen van het duikteam, dat nu wordt ingezet vanuit het veertig kilometer verder liggende ‘s-Hertogenbosch.  Na een kop koffie en een bijdrage in het gastenboek trokken wij huiswaarts na een zeer geslaagde middag met een hoofd vol opgedane kennis en het vaste voornemen nog eens terug te keren.

Diverse hulpmiddelen waaronder de Eindhovense verstuiver en kettingen voor bestrijding vanschoorsteenbranden

 

De onvermijdelijke brandemmers
Herinnering aan de brand in Hotel Seepaerdstad
De huidige kleedruimte
Een moderne crashtender
De naar Eindhoven teruggekeerde jaren 50 brandweerwagen

 

Onze rondleider de heer van Gijsel bij het door hem vervaardigde houtsnijwerk met het wapen van Eindhoven op de wagen
Redactie Eindhoven en de heer van Gijsel
Herinnering aan de brand in Hotel Seepaerdstad
De onvermijdelijke brandemmers

 

Delen van de meldkamer

 

Memorial Herculesramp
Diverse hulpmiddelen waaronder de Eindhovense verstuiver en kettingen voor bestrijding vanschoorsteenbranden

 

Laatst geupdate op:

redactie Auteur

Geef een reactie