Burgemeester Houben bindt de kat de bel aan – Aanbestedingsnieuws

Burgemeester Houben bindt de kat de bel aan

Maarten Houben, Burgemeester Nuenen Foto: Nuenen.nl

Het aantal berichten dat we plaatsten over zwembaden én aanbesteden groeit gestaag, dit wordt het 21ste. Aanbestedingen worden gestaakt omdat het budget te laag is, omdat de tegels van de bodem loslaten, omdat Zaltbommel niet in de valkuilen wil stappen. Niet zelden schrijven we over de Tongelreep in Eindhoven in een artikel of we halen het erbij in een ander artikel. Wat is er toch mis met dat zwembad in Eindhoven? Wel met het zwembad is niets mis. Er moest wat onderhoud gepleegd worden en dat was niet naar de zin van enkele bestuurders of eigenlijk maar van één. Wat er wel mis is zit eigenlijk in de aansturing door de politiek. Eindhoven profileert zich als slimme stad en al jaren geldt dat slimme zeker niet voor het stadsbestuur en gemeenteraad. Een gemeenteraad die zichzelf doorgaans waardeert met een 6+. Minimaal dus en de stadse bevolking weet dat. Nieuwe partijen worden pootje gehaakt en zijn kansloos, stemmen op gevestigde partijen betekent meestal van de regen in de drup. Misschien is de bevolking nog wel het slimst door massaal weg te blijven bij de verkiezingen, er valt niets te kiezen als je niet tot de stadselite hoort.

Het gemeentelijk Zwemparadijs de Tongelreep werd in het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw gebouwd. halverwege de jaren 80 van diezelfde eeuw onderging het zwembad een metamorfose. Er kwam een golfslagbad bij en de bezoekersaantallen groeiden tot zo’n 1 miljoen per jaar. De Tongelreep werd hiermee, na publiekstrekker de Efteling, de grootste attractie in Brabant. Voorwaar een succes, vanuit België zelfs kwam men per bus met hele klassen zwemmen. Dat succes was meteen het begin van de ondergang. Het klinkt vreemd maar is waar. Het was het toenmalige stadsbestuur een doorn in het oog. Gespeend van bedrijfskundige kennis maakten ambtenaren, bestuurders en raad de fout die ook in het bedrijfsleven wel eens gemaakt wordt, meestal vlak voor een faillissement. Er moest geld bij ieder jaar maar weer, hetgeen overigens vrij logisch is voor een voorziening. Dat geld dat er bij moest was onafhankelijk van het aantal bezoekers. Er moest geld bij of er nu 100 of 1000 op een dag kwamen en daar ging het fout. Eindhoven rekende het exploitatietekort terug naar de betalende bezoeker. Voor iedere betalende bezoeker moest er een paar euro bij. Als je zo kijkt is het zuur als mensen uit België komen want daar moet dus ook geld bij. Dus werd de entreeprijs zodanig verhoogd dat bij een gelijkblijvend bezoekersaantal er een exploitatie overschot kwam. Alleen komt dan de prijselasticiteit om de hoek kijken.

De Belgen bleven weg, de wijde omgeving ook en ook de Eindhovenaren zelf bleven weg, het was te duur geworden en dus bleef het exploitatietekort overeind. Verschillende prijzen voor verschillende groepen kon niet omdat de instrumenten daarvoor ontbraken. Natuurlijk was er de stadspas om de Eindhovenaren te scheiden, maar helaas was de Stadspas voor iedereen beschikbaar en niet voorbehouden aan de eigen inwoners. Voor minima werd nog wel het een en ander geregeld, maar die kochten toch echt liever een bloemkool van hun lage inkomen dan een kaartje voor het zwembad. En zo tutterde het door tot er onderhoud gepleegd moest worden. En toen was voor het stadsbestuur de maat vol. Het zwembad moest maar dicht en de ijsbaan ook want daar gold hetzelfde voor. De ijsbaan was het eerste dat aangepakt werd maar de protesten in de stad waren groot, te groot en de baan bleef open. De wethouder werd weggebonjourd en de portefeuille werd overgenomen door een dragonder die zichzelf visie toemeet en de deuren gingen dicht. Protest volop, maar de jeugd mag niet stemmen en dus niet zeuren. Volwassenen die protesteerden werden door haar partij lastig gevallen op sociale media, tot zelfs doodsbedreigingen aan toe. Zelfs naamgenoten die van niets wisten werden onheus bejegend.

Sinds 6 september 2016 is het bad dicht. De beloofde waterspeeltuin en simpel vervangend badje kwam niet van de grond en het bad is nu een paradijs voor Urban Explorers in plaats van een zwemparadijs. Tropicana 2. Eindhovenaren die tijdens de hete zomer van 2018 wilden zwemmen konden naar het andere bad helemaal in het noorden van de stad of meer nabij naar het Geldropse bad.

De Efteling heeft het wat dat betreft beter begrepen. Mensen die niet komen brengen geen omzet binnen en dus lokken ze mensen met abonnementen en acties bij de Albert Heijn. Vliegtuigmaatschappijen doen het ook last minute boekingen, want een lege stoel brengt niets en als je de reis voor een Euro verkoopt heb je een Euro extra.

De huidige burgemeester van Eindhoven vindt Eindhoven wat te klein voor zijn capaciteiten en daarom heeft hij zijn oog laten vallen op op de wijde omgeving want het Eindhovense Brainport ligt hoofdzakelijk in Veldhoven (ASML) en Best (PMS), bovendien heeft buurgemeente Nuenen van Gogh geschiedenis waarmee je als Eindhoven goede sier mee kunt maken en je krijgt bouwlocaties op de koop toe. Macht is lekker en meer macht nog lekkerder.

Maar Nuenens burgemeester Maarten Houben bijt terug. Houben, in een recent verleden raadslid en fractievoorzitter van het Eindhovense CDA en in die hoedanigheid in 2010 nog verkozen tot raadslid van het jaar trekt van leer in het Eindhovens dagblad van 3 januari jongstleden. 51 miljoen voor een skatepark iz best wel gek als je nog niet je zwembad kan onderhouden.
https://www.ed.nl/geldrop-mierlo-nuenen/verbouwereerde-houben-trekt-miljoenen-voor-area-51-in-twijfel-terwijl-tongelreep-op-slot-zit~a52d5eea/

Daar heeft Houben natuurlijk alle gelijk in, zelfs als de voorzitter van bedoelde Area 51 ( een Urban sportshal) in dezelfde krant furieus reageert omdat het de gemeente namelijk “niets kost”. Het benodigde geld zou komen uit de eigen exploitatie van Strijp-s en woningcorporatie Trudo. Maar ook dat is geld van de Eindhovense bevolking afkomstig uit huur en Strijp-s subsidies van gemeente die voor Strijp-s de overige cultuur in de stad de nek omdraaide ( Museum Kempenland, Kunstlicht in de kunst en meer).

Ondertussen kan de Eindhovenaar zijn zwembroek het beste maar op Marktplaats zetten en de opbrengst beleggen in een zwembad in het achtertuintje of flatbalkon.

Al met al ziet het er naar uit dat de valwinden van de solitaire hoogbouw de hersens van het stadsbestuur zijn ingeslagen.

Voor wie een kijkje wil nemen in de huidige status van het superzwembad verwijzen wij graag naar Indebuurt.nl

https://indebuurt.nl/eindhoven/nieuws/opmerkelijk/doet-een-beetje-pijn-fotos-van-het-zwemparadijs-van-de-tongelreep-n~49938/

Voor de raadsleden heeft AN ook nog wat handige links.

Waarom slimme mensen soms domme dingen doen https://www.martinevecht.nl/homo-interruptus/

Waarom slimme mensen domme dingen zeggen https://decorrespondent.nl/8512/waarom-slimme-mensen-domme-dingen-zeggen/123872701568-494fbdc3

Waarom slimme mensen domme dingen doen https://www.managementsite.nl/organisatieverandering-waarom-hele-slimme-mensen-domme-dingen-doen

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *