Megageveltuin langs bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam – Aanbestedingsnieuws

Megageveltuin langs bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam

De gemeente Amsterdam houdt zich bezig met de aanleg van een megageveltuin langs het bedrijfsverzamelgebouw Baxter Building van Regards, een vergader- en congreslocatiebeheerder. Daarvoor is een groensubsidie van de gemeente Amsterdam verstrekt. Interessant te vermelden, is dat de gevelstrook in de openbare ruimte ligt.

Het belangrijkste particuliere gedeelte bestaat dan ook uit het onderhoud van de tuin.  “Aan het onderhoud van de tuin komen straks nauwelijks hoveniers te pas. De mensen van Baxter Building gaan hun geveltuin deels zelf onderhouden. Wij begeleiden ze daarbij en gaan ze leren hogeschooltuinieren.”

“De bodem van Amsterdam is opgehoogd met meters zand,” volgens Tanja van der Knoop van stichting Green City Buzz is zij verantwoordelijk voor de inrichting en beplanting van de nieuwe geveltuin. “We graven een laag van 60 centimeter af, twee keer zoveel als normaal. Door die ruimte te vullen met onkruidvrije en verrijkte grond, creëren we een rijk bodemleven en ontstaat er een echt ecosysteem. Zo geven we de beplanting een goede start.”

De geveltuin loopt langs de hele voor- en zijgevel van het Baxter Building, op de Muiderstraat en om de hoek in de Rapenburgerstraat. Bij elkaar is de tuin 80 meter lang en 1.20 meter breed, het drievoudige van een gewone geveltuin. Er komen 152 verschillende soorten planten in te staan, van zoethout tot de Iris germanica.

Over het type beplanting is behoorlijk nagedacht. Zo is er opzettelijk gekozen voor de kleuren zilver, zachtblauw en roze. “Dat past bij de plek en bij het gebouw. Daarnaast kijken we ook naar wintersilhouetten en interessante zaad- en vruchtdozen om de geveltuin verrassend te houden. Het gebouw staat op een hoek, dus niet alle planten staan in de volle zon. Aan de kant van de Rapenburgerstraat staan daarom planten die geschikt zijn voor halfschaduw.”

Bron: Grote geveltuin, 17 december 2018

1 thought on “Megageveltuin langs bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *