Brabantse proef met Metalot en ijzerpoeder als brandstof – Aanbestedingsnieuws

Brabantse proef met Metalot en ijzerpoeder als brandstof

Brabant houdt samen met de Technische Universiteit Eindhoven, de Metalot campus en lokale ijzerbedrijven een proef naar het gebruik van ijzerpoeder als brandstof. Bij het verbranden van metaalpoeder komt veel warmte vrij dat kan dienen voor stoomproductie in industrie, als alternatief voor kolen in kolencentrales en als brandstof voor vrachtauto’s en schepen.

Het verbrandingsproduct, vergelijkbaar met roestpoeder, wordt opgevangen en met behulp van duurzame energie weer omgezet tot metaalpoeder. Hiermee fungeert het metaal als een duurzame, circulaire energiedrager. In 2018 heeft een team van TU/e-studenten, Team SOLID, een kleinschalig demonstratiemodel gemaakt dat in staat was om ijzerpoeder te verbranden, stoom te produceren en elektriciteit op te wekken.

Inmiddels is de techniek het lab ontstegen, en vraagt het om grootschalig model om de potentie ervan aan te tonen. Dit vormt een belangrijke stap in de opschaling naar een concrete toepassing van metaalpoeder als energiebron voor kolencentrales. “Met dit demonstratiesysteem willen we aantonen dat op grote schaal verbranding van metaalpoeder, ijzerpoeder in dit geval, mogelijk is”, zegt Philip de Goey, decaan Werktuigbouwkunde aan de TU/e en voorzitter Metalot3C.

De steun van de prov

Brabant/Metalot, 7 februari 2019

incie komt naast de bijdragen die al vanuit het bedrijfsleven in het project zijn gestoken. De totale begroting van het project is ongeveer €2,4 miljoen, waarvan de helft in cash is bijgedragen, de rest in uren en materialen door de bedrijven. Partners in het project zijn regionale MKB’ers als EM Group, Romico en HeatPower, die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen en ontwerpen van technische componenten. Ook grotere bedrijven als zinksmelter Nyrstar, Uniper en Enpuls financieren mee. Als laatste, speelt Team SOLID, studententeam van de TU Eindhoven een erg belangrijke rol. Naast dat zij technische veel ontwikkelen met de MKB’ers, kijken zij ook naar logistiek, publiciteit en socio-economische aspecten.

Bron: Metalot, 7 februari 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *