Being en VDD Project Development winnen tender voormalige koepelgevangenis Breda – Aanbestedingsnieuws

Being en VDD Project Development winnen tender voormalige koepelgevangenis Breda

©

Being en VDD Project Development kopen het iconische 19e-eeuwse koepelcomplex ‘De Boschpoort’ in Breda. De Nederlands-Belgische ontwikkelcombinatie komt met hun project ‘Koepel District’ als winnaar uit de bus na een openbare verkoopprocedure van het Rijksvastgoedbedrijf. Met hun visie voor een toekomstgericht en bovenal toegankelijk terrein voor wonen, werken, vrije tijd en cultuur, blazen zij de komende jaren nieuw leven in dit karakteristieke Bredase erfgoed.

Het voorheen gesloten complex wordt hervormd tot een open en doorwaadbaar gebied dat met een divers programma de verbinding zoekt met de Bredase binnenstad.
Het koepelcomplex ligt centraal in Breda, grenzend aan het Chassé-terrein en de oude binnenstad. Het terrein van ruim 3 hectare omvat diverse monumentale gebouwen, met als blikvanger de indrukwekkende koepelgevangenis. Ook een voormalige vrouwengevangenis, een poortgebouw en verschillende gerechtsgebouwen maken deel uit van het complex.
“Het volledige project vergt een geraffineerde aanpak die rekening houdt met de bewogen en belangrijke geschiedenis van de stad Breda. Met een sterke focus op karakterbehoud en innovatie, zullen we het iconische erfgoed en de volledige monumentale site beschermen en herbestemmen.” Johan Vandendriessche, managing partner bij VDD Project Development
Momenteel vangen de Bredanaren ongeveer 380 Oekraïense vluchtelingen op in het koepelcomplex. De nieuwe eigenaren zijn voornemens deze opvang voort te zetten en indien mogelijk zelfs verder uit te breiden. In samenwerking met de gemeente en omgeving zal worden nagedacht over de tijdelijke invulling van de locatie.
Voor het project zullen Being en VDD Project Development samenwerken met de internationaal gerenommeerde architecten OMA (NL), B-Architecten (BE) en DELVA Landscape Architecture & Urbanism (NL).
De Belgische erfgoedontwikkelaar VDD Project Development focust op de hedendaagse herbestemming en herwaardering van waardevolle historische sites op toplocaties. Hierbij wordt bijzondere aandacht gegeven aan een nieuwe architectuur in harmonie met het historische kader, de leefkwaliteit en de duurzaamheid. De voorbije jaren etaleerde het die expertise al met verve met klinkende referenties zoals de ‘Weylerkazerne’ en ‘Huis van Hamme’ in Brugge, ‘The Dome’, ‘Gesù’ en ‘de Mérode’ in Brussel, ‘The Grand’ in Nieuwpoort en ‘De Nijverheidsschool’ te Gent. De aandeelhouders en bestuurders van VDD zijn Johan Vandendriessche en Thibaut De Vos.
Bron: Persbericht Being 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *