Begrippenlijst voor aanbieders sociaal domein bij aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

Begrippenlijst voor aanbieders sociaal domein bij aanbesteden

Het programma Sociaal Inkomen komt met een begrippenlijst voor aanbestedingen. Die is gepubliceerd op de Vindplaats Inkoop Sociaal Domein. Die zegt daar zelf over: “Aanbestedingsterminologie is niet voor iedereen gesneden koek. Om ook als niet-jurist meer inzicht te krijgen bij en de meest gebruikte termen tijdens een inkoopprocedure hebben we een overzicht gemaakt van de begrippen en een toelichting geschreven op wat deze begrippen betekenen.” Het is dus nadrukkelijk niet bedoeld voor juristen.

Dat is natuurlijk alleen maar toe te juichen. Deze Aanbestedingsnieuws is zelf ook wat wollig en probeert het niveau natuurlijk ook opzettelijk hoog te houden door betogen te larderen met kennis uit andere vakgebieden, lange citaten van hermetische filosofen en cryptische grappen die nooit echt overkomen, maar dat is uiteraard anti-elitaire balorigheid. Begrippenlijstjes zijn dan ook een zeer welkom geschenk. Juristen zoeken natuurlijk alles op in de wettekst dus het is dan moeilijk om een wettelijke definitie te gaan herschrijven. Als aanbestedingsfilosoof ben je daardoor ook wel genoodzaakt om die termen over te nemen om er daarna over te filosoferen dat het totale waanzin is. Van deze Aanbestedingsnieuws uit hoeft u dus geen begrippenlijst te verwachten.  Maar voor alle gewone taxichauffeurs die willen weten waarom ze hun baan in het gehandicaptenvervoer kwijt zijn, is dat natuurlijk niet genoeg. Dui-de-lijk-er! En terecht.  Voor alle andere vakgebieden leggen instituten weleens wat uit. Je kan bij het KNMI uitzoeken wat “klimaatverandering”nu eigenlijk betekent,

©Rijksoverheid 2021

Het is een heel pittig lijstje dat is gekomen tot 29 begrippen. Leuk om sollicitanten mee te overhoren. Maar ook vooral jezelf en of je je er wel in kan vinden. Standstill-periode staat er ook in, het homoniem verlengde alcateltermijn dan weer wel. Verlicht regime is dat synoniem met SAS-procedure? Het is natuurlijk een lijstje voor het sociaal domein dus het hoeft dus ook geen verwondering te verwekken; dat er ook een dappere poging is gedaan open house te definiëren. Aanbestedingsnieuws weet zo zeker 3 advocaten die het daar niet mee eens zijn. Dat is ook goed.

Duidelijkheid is net zo nodig als begrijpelijkheid maar ze gaan niet atijd goed samen. In elk geval is het dus volgens dit lijstje geen aanbestedingsprocedure. Vraagje aan de juf. Wat betekent dan de 668 keer gevonden term “open house aanbesteding”?

https://www.inkoopsociaaldomein.nl/publicaties/handreikingen/2021/02/01/begrippenlijst-voor-aanbieders-bij-aanbesteden

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *