Bamboe geluidsscherm langs N245 Schagen – Aanbestedingsnieuws

Bamboe geluidsscherm langs N245 Schagen

Laatst geupdate op december 25, 2018 door redactie

Langs de Schagerweg (N245) tussen Langedijk en Harenkarspel houdt de provincie Noord-Holland sinds september 2015 een proef met een geluidsscherm van levend bamboe. Met de proef wordt onderzocht of een scherm van bamboe een goed, groen én duurzaam en voordeliger alternatief kan zijn voor de traditionele geluidsschermen van beton en staal.

De eerste resultaten laten een geluidsreductie van 1 decibel zien. Bamboe absorbeert geluid, terwijl traditionele geluidsschermen het geluid weerkaatsen. Sinds de aanplant in 2015 is het bamboe gegroeid. Het proefscherm is nu 150 meter lang, 6 meter breed en inmiddels ruim 3 meter hoog. Het bestaat volledig uit bamboe.

Atlanta Zoo Panda, ©Rob 2008 Rob (Flickr profile)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atlanta_Zoo_Panda.jpg

 

De meting op 1,5 meter hoogte toont een geluidsreductie van 1 decibel. Uiteindelijk bereikt het bamboe een hoogte van 5 meter en groeit het volledig dicht met jonge bamboescheuten. De verwachting is dat het scherm op dat moment tot 9 decibel geluid reduceert, vergelijkbaar met een traditioneel scherm van circa 3 meter hoog. De volgende meting staat gepland als de haag volgroeid is, naar verwachting is dit binnen enkele groeiseizoenen.

De proef met het bamboe geluidsscherm is een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Ingenieursbureau Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. Kijk voor meer informatie op de website van bamboegeluidsscherm

 

Bron: Noord-Holland 13 december 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *