Architect Common Affairs wint cultuurgebouw Hoogeveen – Aanbestedingsnieuws

Architect Common Affairs wint cultuurgebouw Hoogeveen

Het college van Hoogeveen heeft, na een openbare Europese aanbesteding, architectenbureau Common Affairs, third place specialist AATVOS, en IMd raadgevende ingenieurs de opdracht gegeven om een ontwerp te maken voor het nieuwe Cultureel Complex.

Aanbestedingsnieuws zocht de Tender op. Het blijkt om een niet-openbare aanbesteding te gaan. In het complex komen verschillende partijen samen op één adres: het theater de Tamboer, het poppodium, het centrum voor de kunsten SCALA, de bibliotheek Hoogeveen, museum de Verhalenwerf, de historische kring en het toeristisch info punt.

Er zal worden gewerkt vanuit het principe van ‘vernieuwbouw’, zo meldt de architect. Een deel van het stadstheater De Tamboer blijft staan waarbij de kenmerkende zalen van De Tamboer behouden blijven en voorzien worden van een nieuwe ombouw, waardoor een gebouw met een geheel nieuwe identiteit ontstaat. Daarin bieden De Tamboer (theater), Het Podium (poppodium), de Bibliotheek en de Verhalenwerf, het Centrum voor de Kunsten Scala, Punt H (toeristisch informatiecentrum) en de Historische Kring Hoogeveen (historisch archief) de gezamenlijke culturele activiteiten aan.

Wethouder Erik Giethoorn: “Samen bevorderen we zo de cultuurbeleving en -ontwikkeling van de inwoners en bezoekers van de regio. Ook draagt het nieuwe cultureel complex enorm bij aan een aantrekkelijk stadscentrum en wordt de positie van Hoogeveen als één van de vier sterke steden in Drenthe versterkt.”

Binnen de gemeentelijke tender lag de nadruk op het formuleren van een visie, zo stelt de architect.
“Het belangrijkste aspect van onze inzending is dat het nieuwe Cultureel Complex een authentieke, derde plek gaat worden. De derde plek is een publieke plek waar je naast je woning en je werk graag wilt verblijven, die laagdrempelig is, vertrouwd, veilig en in de buurt is. Een plek waar het ook leuk is om alleen heen te gaan”

Ook aan duurzaamheid is gedacht. Onder duurzaamheid valt uiteraard ook een doordachte materiaalkeuze: materialen die aanpasbaar, ‘losmaakbaar’ en herbruikbaar zullen zijn. Daartoe zijn contacten gelegd met lokale recyclingbedrijven zodat deze gebruikte materialen uitgangspunt kunnen zijn voor een nieuw ontwerp.

Bron: TenderNed / Common Affairs, 21 januari 2020

fragment © Common Affairs 2020

commonaffairs.nl/projecten/cultureel-complex-hoogeveen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *