Amsterdamse kerstboom: size does matter – Aanbestedingsnieuws

Amsterdamse kerstboom: size does matter

Amsterdam gaat niet over 1 nacht ijs bij het kiezen en plaatsen van de kerstboom op de Dam. Boomwerker Hans van Zurk vertelt wat er allemaal bij komt kijken. Hans van Zurk werkt al 30 jaar voor de gemeente Amsterdam. Hij is al ongeveer 20 jaar betrokken bij het kiezen en plaatsen van de boom.

Het is vooral belangrijk dat de boom lang is. Van Zurk: “We proberen altijd tussen de 19 en 24 meter te zitten. Met het paleis op de achtergrond hoef je niet met 16 meter aan te komen. Dat valt helemaal in het niet natuurlijk. Dit jaar is de boom ongeveer 22 meter. En heel mooi. Mijn teammanager Jos Blijleven was ook mee om de boom te keuren.”

De boom komt dit jaar niet, zoals vaker, uit de Duitse Ardennen. Er moest iets verder gekeken worden. Van Zurk: “Dit jaar komt de boom uit Nümbrecht, een plaatsje in Noordrijn-Westfalen, achter Keulen.  We hebben daar een contactpersoon die altijd een paar opties heeft. Hij kent allemaal houtvesters uit de buurt, die seinen elkaar in als ergens een boom weggehaald moet worden.

Het zijn altijd bomen die uit particuliere tuinen komen. Een boom van dat kaliber kun je niet uit een bos halen, want die zijn meestal plat aan 1 kant. Dat komt doordat ze niet genoeg licht van alle kanten krijgen. Ze moeten zijn zoals een kind een kerstboom tekent: een mooi driehoekje. Het moet een boom zijn met fijne vertakkingen. Als er zware takken onderin zitten kan de boom niet mee. Want die dikke takken kun je niet buigen, dan breken ze.”

©Amsterdam 2019

“Het neerzetten van de boom is ook hijskranenwerk. Alles moet op maat worden gezaagd, de stam moet precies in een vaste put op de Dam passen. We hebben een soort schuifmaat voor de onderkant van de stam gemaakt. Want als de boom in de put zakt en hij staat bijvoorbeeld niet recht, dan is dat lastig te herstellen. Hij staat dan klem. Je moet 5 tot 6 ton omhoogtrekken, als je dat probeert breekt de top eraf.

Bron: Amsterdam, 6 december 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *