Allego gaat Groningse en Drentse laadpalen plaatsen – Aanbestedingsnieuws

Allego gaat Groningse en Drentse laadpalen plaatsen

Allego BV gaat in de provincies Groningen en Drenthe 1.000 openbare laadpalen plaatsen, beheren en onderhouden. De laadpalen van Allego worden voorzien van 100 procent duurzame, in Nederland opgewekte energie van Holthausen Clean Energy. Dit is de uitkomst van de aanbesteding van de provincies Groningen en Drenthe en 21 deelnemende gemeenten. Allego is in 2018 afgestoten door Alliander, omdat Alliander het risico van de laadpalentak te groot vond. Wel in de samenwerking zit Enpuls, dat van Enexis is en met de gemeenten en provincies een Green Deal Laadpalen heeft gesloten.

©zaz2019

Door de keuze voor 100 procent duurzame energie uit zon en wind dragen de laadpalen bij aan de energietransitie. Bijzonder aan deze aanbesteding is de vrije leverancierskeuze. Vanaf eind dit jaar kunnen elektrische rijders hun eigen energieleverancier kiezen die gekoppeld is aan hun laadpas. Door slimme technologie in de toekomstbestendige laadpalen kan elke energieleverancier straks stroom leveren aan zijn klanten via een eigen laadpas. Daarmee krijgen elektrische rijders de mogelijkheid stroom te gebruiken van bijvoorbeeld het zonnepark van de lokale energiecoöperatie. Deze innovatie wordt eind 2019 geïntroduceerd.

Inwoners van de deelnemende gemeenten zonder een eigen oprit kunnen vanaf 1 juli makkelijk en snel online een laadpaal aanvragen voor hun elektrische auto op www.openbaarladen.nl Ook forenzen die hun elektrische auto op straat moeten parkeren kunnen een laadpaal aanvragen. De laadpaal komt in de straat of iets verderop te staan, altijd op loopafstand van de woning of het bedrijf.

De provincies Groningen en Drenthe willen het vervoer groener en slimmer maken. Elektrische auto’s dragen bij aan een schone lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast. Het aantal elektrische auto’s groeit en daarmee ook de behoefte aan laadpalen. De provincies Groningen en Drenthe stimuleren een snelle omslag naar elektrisch rijden en vergroten daarom het aantal publiek toegankelijke laadpalen. De 1000 laadpalen – met 2000 laadpunten – kunnen in 21 deelnemende gemeenten geplaatst worden, tussen 1 juli 2019 en 1 juli 2022. De grote omvang van het aantal laadpunten leidt tot een gunstige laadprijs van 29 cent per kWh inclusief btw.

De 1000 laadpalen worden mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de provincies Groningen en Drenthe, Enpuls en 21 gemeenten. In de provincie Groningen doen de gemeenten Appingedam, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde mee. In Drenthe zijn dat de gemeenten AA en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.

Zie ook:

https://www.allego.eu/nl-nl/nieuws/2019/june/1000-extra-laadpalen-met-duurzame-energie-in-groningen-en-drenthe-dankzij-allego-en-clean-energy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *