Advies ACM aan IenW: neem samenwerkingsverplichting op in voorwaarden aanbesteding treinverbinding – Aanbestedingsnieuws

Advies ACM aan IenW: neem samenwerkingsverplichting op in voorwaarden aanbesteding treinverbinding

©NS 2020

Een verplichting werkt beter dan een financiële prikkel, zo stelt het ACM. Partijen moeten daarom verplicht worden om samen te werken bij de aanbesteding van de internationale treindienst Eindhoven-Düsseldorf. Dat heeft de voorkeur boven een financiële prikkel om samenwerking te stimuleren. Zo’n financiële prikkel kan zorgen voor een ongelijk speelveld bij de aanbesteding. Dat staat in de analyse die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

De nieuwe internationale treinverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf zorgt ervoor dat reizigers sneller op de plaats van bestemming zijn, dat is prettig voor die reizigers. Naar verwachting zal de dienst jaarlijks veel extra reizigers aantrekken. De trein is vaak ook een milieuvriendelijker alternatief voor vliegverkeer en wegverkeer. Regionale aanbestedingen van openbaar vervoer hebben bovendien laten zien dat aanbestedingen kunnen leiden tot nieuwe en innovatieve oplossingen en hogere reizigerstevredenheid.

Via een openbare aanbesteding kunnen partijen zich inschrijven op de concessie voor het uitvoeren van de treindienst. Om een aanbesteding succesvol te laten zijn moet sprake zijn van een gelijk speelveld . De ACM onderstreept het belang van dat gelijke speelveld, waarbij alle inschrijvers op de aanbesteding van de nieuwe internationale treindienst op een eerlijke manier in staat worden gesteld een concurrerende inschrijving te doen. Deze concurrentie is uiteindelijk in het belang van de consument.

Bron: ACM https://www.acm.nl/nl/publicaties/advies-acm-aan-ienw-neem-samenwerkingsverplichting-op-voorwaarden-aanbesteding-treinverbinding-eindhoven-dusseldorf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *