ACM onderzoekt mogelijk kartel in wegmeubilair – Aanbestedingsnieuws

ACM onderzoekt mogelijk kartel in wegmeubilair

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk kartel tussen bedrijven die wegmeubilair maken. Daarvoor heeft de ACM eerder deze maand een inval gedaan. De ACM vermoedt dat een aantal bedrijven vooraf contact heeft gehad over de prijs die ze zouden rekenen bij overheidsaanbestedingen van wegmeubilair.

Concurrenten mogen onderling geen afspraken maken over de prijs die zij vragen voor hun producten of diensten. Dat geldt ook voor inschrijvingen bij aanbestedingen. Bedrijven mogen geen (prijs)afspraken maken waardoor duidelijk wordt wie welke aanbesteding gaat winnen. Dan is er geen concurrentie om prijs, kwaliteit en innovatie. De ACM onderzoekt de komende tijd of de concurrentieregels inderdaad zijn overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat die regels niet zijn overtreden. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM we

©ZaZ 2019  NDFR: ja wat is nu weer wegmeubilair?

l een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie, zoals een boete.

De ACM ziet erop toe dat markten goed werken voor mensen en bedrijven. Aanbestedingen moeten eerlijk verlopen. De concurrentieregels gelden voor grote én kleine bedrijven. Ondernemers die een aanbesteding vervalsen kunnen een boete van de ACM krijgen.

De ACM werkt samen met PIANOo Expertisecentrum AanbestedenExternal Link om opdrachtgevers te adviseren. PIANOo is het Expertisecentrum Aanbesteding van de overheid. PIANOo helpt aanbestedende diensten hun inkoop te professionaliseren met advies, instrumenten en tips.

Meer weten over waarop u als opdrachtgever of inschrijver bij aanbestedingen moet letten? Zie de Aanbestedingspagina van het ACM voor meer informatie. (Spoiler Alert Red. AN: geen prijsafspraken met de concurrent, geen mededingingsafspraken, niet vragen of de concurrent meedoet, en zelfstandig de prijs bepalen).

Bron: ACM, 20 april 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *