Aantal gegadigden voortaan niet meer zichtbaar
TenderNed berichtte in het gunningsbericht hoe veel gegadigden er zijn in de aanbesteding. Ondernemers die worden uitgenodigd voor een niet-openbare procedure, kunnen voortaan niet meer zien hoeveel gegadigden er zijn mee-uitgenodigd in deze aanbesteding.
Het gaat daarbij om gegadigden en niet inschrijvers. Het zijn de ondernemingen die naast de bewuste ondernemer bij een niet-openbare procedure zijn uitgenodigd. Het voordeel is dat bij een x-aantal uitnodigingen op een markt met weinig deelnemers, de markt kan raden wie er nog meer meespeelt, wat een effect kan hebben op de prijs. De controle voor ondernemers of er werkelijk andere ondernemers zijn uitgenodigd, valt zo ook weg.
TenderNed laat weten dat het de procedure heeft aangepast: “naar aanleiding van signalen van gebruikers”. TenderNed: “Omdat een groot aantal gebruikers aangaf dat deze informatie concurrentiegevoelig is, wordt deze niet meer in het bericht vermeld.”
Het gaat om het automatische bericht dat via TenderNed verstuurd wordt aan ondernemingen die geselecteerd zijn voor het indienen van een inschrijving, nadat zij zich hebben aangemeld voor een aanbesteding. In dit bericht stond tot nu toe standaard het aantal ondernemingen dat de aanbestedende dienst heeft uitgenodigd.
Verder is het afmelden op de attenderingsmail eenvoudiger gemaakt en zijn de knoppen voor de Helpfunctie en Contact in de vernieuwde schermen verplaatst.
- Responsive design: gebruiksvriendelijk op zowel desktop als tablet
- Overzichtelijke en minder informatie per scherm
- Meer nadruk op nog uit te voeren taken
- Inklapbaar menu, rechtsboven in beeld
Sinds december 2018 wijzigen voor ondernemers stapsgewijs de schermen voor het invullen en indienen van een aanbesteding. In de nieuwe schermen zijn de Helpfunctie en de Contactknop voortaan onderin het scherm te vinden, de helpfunctie linksonder en de Contactknop rechtsonder (envelop-icoon).
Tenderned voegt eraan toe: “Vanaf het najaar 2019 wijzigen ook de schermen voor aanbestedende diensten. Alleen met een gefaseerde invoering van de nieuwe schermen kunnen wij er voor zorgen dat TenderNed volledig beschikbaar blijft. Bovendien kunnen we zo sneller inspelen op gebruikerssignalen. Per release zetten wij de wijzigingen op een rij, om u zo snel mogelijk vertrouwd te laten raken met de vernieuwde indeling.”
Wat een onzin, mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen. Wie zijn in dit besluit de gebruikers? Ik neem aan de uitvragers. Nou geef die maar eens een lesje inkopen dan. In een kleine markt met relatief weinig aanbieders weet de markt donders goed dat ze hoogstwaarschijnlijk niet de enige aanbieder zijn, de markt kennen die aanbieders ook donders goed. Ze kennen hun tegenspelers, gezamenlijke toeleveranciers, en de markt en weten nagenoeg altijd welke kapers er op de kust zijn. of je nu aangeeft of er medegegadigden zijn of niet. Bij een beetje verkoopmanagement hoort dat er ook bij. aantal uitgebrachte offertes, offertes opdracht geworden, offertes opdracht verloren, waarom de offertes verloren zijn (opties, kwaliteit, mogelijkheden, levertijden, prijs, betalingsvoorwaarden) en naar wie de opdracht wel is gegaan en welke mededingers er nog meer waren. Door nu het aantal mededingers niet te melden om het prijsgeven van concurrentiegevoelige data te vermijden beschouw je hen die je hebt uitgenodigd mee te dingen onterecht als compleet geschuffeld. Ze weten het toch wel , al zullen ze het niet snel aan je neus hangen. In een grote markt met veel mededingers is het moeilijker inzicht te krijgen op het strijdtoneel maar niet onmogelijk, in ieder geval kunnen ze er altijd wel enkelen benoemen.