Aanbestedingsprocedures hinderen opvang en integratie asielzoekers
Vertraging bij aanbestedingsprocedures staat er aan in de weg dat asielzoekers inburgeren en integreren. Dat blijkt uit opmerkingen van de Minister van SZW, Lodewijk Asscher, in een vandaag gepubliceerde brief aan de Tweede Kamer. Het budget dat het Ministerie van Sociale Zaken en Welzijn heeft uitgegeven aan inburgering, is niet opgeraakt.
Het gaat om een bedrag van €6,7 miljoen euro dat nog niet is uitgegeven aan begeleiding bij de opvang van asielzoekers. “De oorzaak van de onderuitputting van circa € 6,7 miljoen op dit budget is niet de lager dan verwachte asielinstroom, maar de vertraging van een aantal aanbestedingen”, aldus de Minister.
Onze redactie heeft gesproken met enkele Amsterdamse vrijwilligersorganisaties die zich eveneens bezighouden met de inburgering, volksgezondheid en welzijn van de asielzoekers in de voormalige Bijlmer-gevangenis. Zij weten niet wat een aanbesteding is, of waarom het zo moeilijk moet.
“Ik wil daar gewoon leuke plantjes neerzetten samen met de kinderen, ik had gedacht aan Salvia, dat wordt veel gebruikt in de Mediterrane Keuken.” “And they háve the money, but they can’t spend it to our projects”, aldus een Engelse vertegenwoordiger van een vrijwillig opererend kunstenaarscollectief, dat zijn werkzaamheden uit geldgebrek in november heeft neergelegd.
Update: Voorzitter Ahmed el Mesri, van de multiculturele vriendschapsstichting Assadaaka voegt daar nog aan toe dat het COA “echt helemaal niets” doet aan inburgering van de asielzoekers. De stichting moest bedelen voor een chipkaart zodat de mensen langs konden komen naar de Nederlandse les. De Vriendschapsstichting heeft het afgelopen anderhalf jaar aan zeker 500 mensen gratis Nederlandse les verzorgd via hun Taalwinkel.
Dit vraaggesprek was, naar aanleiding van de Tender voor het bouw- en woonrijp maken van de gebouwen: “https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting/akid/993268f9f2bc52a47e740f18d86235ce/cid/125101”
Op dit moment wordt de huisvesting georganiseerd door een antikraakwacht in samenwerking met diverse vrijwilligersorganisaties.
Zij geven aan, geen subsidiegeld te krijgen, onder meer voor taalonderwijs, omdat dit via een inkooptraject verloopt. Ook plannen voor opvang via tijdelijke huisvesting bij kraakwacht-bureaus verloopt moeizaam. Meerdere anti-kraakhuisvesters hebben aangegeven, geen ervaring te hebben met inschrijvingen op aanbestedingen en hierom niet mee te zullen doen.