Aanbestedingsplicht bracht collusie aan het licht – Aanbestedingsnieuws

Aanbestedingsplicht bracht collusie aan het licht

Rechtbankverslaggeefster Nikki Sterk doet op Twitter verslag van de Amsterdamse collusiezaak uit 2017. Daarin werden valse facturen uitgeschreven door Saaida al T, ook wel omschreven als de rechterhand van Eberhard van der Laan. Uit haar verslag van het requisitor blijkt dat de zaak aan het licht kwam, door de aanbestedingsplicht.

De zaak kwam aan het licht door een interne melding bij Bureau Integriteit van de gemeente. De valse facturen vielen op omdat zij net onder de aanbestedingsdrempel (interne, via de Gids Proportionaliteit) zaten. De werkwijze is interessant voor meer inkoopafdelingen.

©Zaz 2019

De facturen verliepen wel via een leidinggevende maar de leverancier had een liefdesrelatie met de ambtenaar en zij zouden samen in Dubai zijn geweest. Ook dat er specifiek sprake was van valse facturen voor het deradicaliseringsprogramma van de gemeente was een steen des aanstoots.

Inmiddels blijkt uit het requisitor van het OM dat de fraude aan het licht kwam omdat de facturen steeds net onder de (gemeentelijk beleids) aanbestedingsdrempel bleven van €50.000 per opdracht. Ook is zij volgens haar advocaat Korver op een vervelende manier verhoord en zijn getuigen mogelijk beïnvloed.

 

Eerder over de fraude.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1705124/amsterdamse-topambtenaar-saadia-ait-taleb-voor-de-strafrechter-gebracht

Anti-radicaliseringsambtenaar verdacht van fraude

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *