Aanbesteding leegstandsbeheer: antikrakers massaal op straat – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteding leegstandsbeheer: antikrakers massaal op straat

Na een aanbesteding voor het leegstandsbeheer in Eindhoven komen tientallen anti-krakers massaal op straat te staan. Dat bericht het Eindhovens Dagblad gisteren. Decennialang was het vastgoedbeheer in handen van huis-oppas-dienst HOD Leegstand beheer.

(c)Wammes Waggel – Bron wikicommons

HOD Leegstandbeheer was ooit het eerste anti-kraak bedrijf, en is nu een onderdeel geworden van de Facilicom Group uit Schiedam (bekend van Albron en Trigion). Eind juni 2018 verloor het de aanbesteding aan VPS. Dat bedrijf gaat nu alle contracten met leegstandbeheerders herzien.

Het gemeentebestuur was vooral gecharmeerd van VPS omdat de firma binnen vier uur een leegstaand gebouw kan overnemen en binnen twee dagen er een nieuwe tijdelijke bestemming voor kan vinden. De gemeente trekt zijn handen af van de overgang van contracten en gaat ervan uit dat VPS de huurcontracten van HOD overneemt, behalve wanneer de anti-krakers een slechte reputatie hebben. Wethouder Yasin Torunoglu (PvdA) heeft laten weten dat de leegstandbeheerders het onderling goed moeten regelen. HOD heeft nadat de gemeente de stekker uit het contract stak, alle desbetreffende bewonershet einde van hun beheerscontract aangekondigd en verwijst daarbij naar de gemeente.

De gemeente heeft 76.400 m² bruto vloeroppervlakte leeg staan over 54 gebouwen. Daaronder valt onder meer de Steentjeskerk, voormalig museum Kempenland (zie foto).

Zie ook: Eindhovens Dagblad, 4 september 2018

en https://eindhoven.raadsinformatie.nl/document/6398938/1/18bst00586_-_Bijlage_3_-_Overzicht_van_omvang_en_inzet_leegstand_over_2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *