Züblin (een dochteronderneming van Strabag) en BAM Deutschland hebben in joint venture opdracht verworven voor de bouw van het detentiecentrum (Justizvollzugsanstalt of JVA)  in Willich-Anrath. Opdrachtgever is de federale gebouwendienst van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, het ‘Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW’. Willich ligt tussen Düsseldorf, Mönchengladbach en Krefeld, op ongeveer dertig kilometer afstand van de grens met Nederland.

De nieuwbouw vervangt het verouderde gevangeniscomplex uit de jaren 1900-1905, dat al grotendeels is gesloopt, en biedt plaats aan 768 manlijke gedetineerden. De joint venture start in november met de bouw van dit omvangrijke project met een bruto vloeroppervlakte van circa 63.500 m2. Naar verwachting zal het project eind 2025 gereed zijn.

JVA Willich I omvat twee cellengebouwen van vier verdiepingen met een kruisvormige plattegrond, alsook een multifunctioneel gebouw van drie verdiepingen, met ruimten voor onder meer administratieve diensten, medische zorg en scholing. In een tweede gebouw van drie verdiepingen zijn werkruimten ondergebracht voor een bakkerij, timmerwerkplaats en drukkerij, de opleiding van bakkers en schoonmakers en sportvoorzieningen.

Bron: Bam, 21 oktober 2020