Veenendaal gaat welzijn quasi inhouse inbesteden – Aanbestedingsnieuws

Veenendaal gaat welzijn quasi inhouse inbesteden

De gemeente Veenendaal heeft deze zomer besloten dat welzijn niet met een openbare aanbesteding wordt uitgezet, maar quasi inhouse wordt inbesteed. De enige partij die hiertegen was, was de lokale VVD. Het is een overwinning van de lokale democratie, het VVD/SGP/Christenunie/ProVeenendaal college wilde de opdracht namelijk aanbesteden. In de raadsvergadering van 27 juni stelde het College voor aan de gemeenteraad om definitief voor aanbesteding te gaan. De gemeenteraad kwam echter in meerderheid met een amendement voor een quasi-inbesteding.

De beleidskeuze stemt de lokale SP tot vreugde. Die berichtte hier trots over in een persbericht: “Met quasi-inbesteding kan de gemeente een stuk makkelijker bijsturen als dat nodig is, dan bij aanbesteding. Ook biedt quasi-inbesteding de mogelijkheid om iets voor de lange termijn op te bouwen, wat volgens de SP cruciaal is in het welzijnswerk.” De SP diende ook een tweede motie in voor de monitoring van de financiële gevolgen van de beleidskeuze en die werd “zelfs” door de VVD gesteund.

“Als je het hebt over welzijn, en over een basis leggen,” zei SP-raadslid Jan Breur, “dan zijn stabiliteit en continuïteit heel belangrijk. Je wil commitment hebben voor een langere termijn. En als je wilt bouwen aan iets wil je ook zeker weten dat je over een paar jaar nogsteeds daarmee bezig kan zijn, en niet wordt vervangen omdat je de aanbesteding verliest.” Daarmee doelt het raadslid op het poppodium Escape en het buurthuis de Geus.

fragment foto Enna van Duijnen ©SP 2019

Breur herinnerde de gemeenteraad eraan wat er gebeurde toen de gemeente enkele jaren geleden voor het eerst het welzijnswerk aanbesteedde:
Escape en de Geut zijn we eraan kwijtgeraakt, de organisatie moest weer helemaal opnieuw het wiel uitvinden, en nu zitten we eindelijk op de goede weg en hebben we een beetje de draai te pakken – en de volgende aanbesteding zit er alweer aan te komen. Dat is niet de manier waarop je een stevig fundament legt onder je werk. We willen iets met een stuk meer zekerheid dat je door kunt bouwen voor de toekomst.”

Bron: SP Veenendaal, 1 juli 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *